POTVRDA IZ KRUGA NAJBLIŽIH

Miroslav Škoro prelomio: Ide u utrku za predsjednika, evo prvih detalja

19.06.2019 u 19:56

Bionic
Reading

Pjevač Miroslav Škoro definitivno je prelomio – ide u utrku za predsjednika, piše Večernji list. Svoju kandidaturu, doznaje se iz najbližeg Škorina kruga, objavit će potkraj ovoga tjedna i time vjerojatno učiniti predstojeće predsjedničke izbore najzanimljivijima i najneizvjesnijima dosad

Prema onome što je Večernji list zasad doznao, Miroslav Škoro na predsjedničke izbore ide kao nezavisni kandidat, no ne odbacuje mogućnost podrške pojedinih političkih stranaka ili koalicija. Razgovarat će sa svima koji prihvaćaju njegove stavove, bez obzira na to pripadaju li prema političkoj orijentaciji desnom centru, centru ili lijevom centru. Mogućnost suradnje odbija jedino s ekstremnim političkim opcijama, lijevima i desnima.

  • +17
Miroslav Škoro Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Takvo opredjeljenje možda ponajbolje govori o relevantnosti dosadašnjih brojnih napisa i nagađanja da je Škoro “projekt desnice” ili pak bivšega savjetnika predsjednice Republike Mate Radeljića i novinara Velimira Bujanca. Rano je još govoriti o ideološkim i svjetonazorskim temeljima Škorine kampanje, no doznajemo da se političkim ratom “partizana” i “ustaša”, koji je duboko podijelio hrvatsko društvo, neće baviti', piše Večernji list, dodajući da će Škoro svojim biračima objaviti da je Drugi svjetski rat završio 9. svibnja 1945. godine.

Večernji piše da će Škoro kampanju uglavnom financirati vlastitim novcem, a prva suradnica u izbornom timu bit će mu sestra Vesna Vučemilović, inače doktorica ekonomskih znanosti. S ostalim potencijalnim članovima svojega tima tek razgovara. Supruga Kim i djeca Ivana i Matija nastavit će se baviti obiteljskim poduzećem te neće sudjelovati u izbornoj kampanji.

I tportal je povodom objave u Večernjaku kontaktirao Miroslava Škoru, ali se isti nije javio, niti je odgovorio na SMS poruku.

  • +20
Lidija Bačić i Miroslav Škoro održali koncert povodom 23. obljetnice VRO Oluja Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Potencijalnu kandidaturu Miroslava Škore na predsjedničkim izborima dio je medija i političara dočekao kao dobar vic no, misli li ozbiljno, utjecaj koji bi ovaj popularni pjevač mogao imati na izbornu utrku krajem godine daleko je od vica, pisao je krajem svibnja Večernji list.

Rezultati HTV-ove ankete tada su ga, s potporom od čak 10 posto, svrstali odmah iza aktualne predsjednice i bivšeg premijera Zorana Milanovića. A Škorin ulazak u izbornu utrku nije angažman tek nekog tamo pjevača, nego čovjeka koji se u politici već okušao, došao na neke važne funkcije i napustio ih kada je procijenio da politika koju vodi njegova stranka (tada HDZ) nije na dobrobit naroda, istaknuo je tada dnevnik.

Uz sentiment koji među biračima desno od centra pobuđuju Škorine pjesme, očito je da je riječ o kandidatu kojega ne treba apriori odbaciti. Kuloari govore da je Škoro "kandidat osvete" kojega su tražili Mate Radeljić i Velimir Bujanec, što nije nevjerojatno s obzirom na Bujančevu Facebook-anketu u kojoj svoje pratitelje pita bi li radije podržali Škoru ili Kolindu Grabar-Kitarović, navodio je Večernji list prije niti mjesec dana.

  • +11
Mate Radeljić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Postoji, dakle, dobra šansa da je desnica našla vrlo solidnog suparnika aktualnoj predsjednici, no ima i drukčijih teorija, a one kažu da Škorina kandidatura na predsjedničkim izborima ne mora nužno značiti štetu za predsjednicu, dapače, da bi joj donekle mogla i pomoći. Naime, kako piše Večernji, od Škore malo tko očekuje da će voditi agresivnu kampanju, kao što bi to zasigurno činili neki drugi kandidati s desnice. A agresivna kampanja zdesna predsjednicu bi mogla prilično oslabiti uoči ulaska u drugi krug.

Škoro bi, pak, zbog svojeg ugleda u ovom dijelu biračkog tijela neke od potencijalnih kandidata desnih stranaka mogao odvratiti od kandidature, a šanse da bi uz HDZ-ovu biračku aparaturu mogao preteći predsjednicu vrlo su male. Ovu teoriju, međutim, zasad potkopavaju Škorine prve izjave kojima baš i ne pokazuje da mu je namjera biti blag prema Kolindi Grabar-Kitarović, pisao je tada Večernji list.