NAKON VIŠETJEDNIH PROSVJEDA

Mirna revolucija u Armeniji: Vojnici uz prosvjednike, premijer pod pritiskom podnio ostavku

23.04.2018 u 15:10

Bionic
Reading

Armenski premijer Serž Sargasjan podnio je u ponedjeljak ostavku nakon višednevnih prosvjeda u zemlji, priopćila je press služba tamošnje vlade

'Oporbeni zastupnik Nikol Pašinjan bio je u pravu. Pogriješio sam. Sadašnja situacija ima nekoliko rješenja, međutim neću ići ni na jedno. To nije moje. Ostavljam dužnost rukovoditelja države, premijera zemlje', stoji u Sargasjanovu priopćenju.

Podsjetimo, prosvjedi protiv izbora bivšeg armenskog predsjednika Serža Sargasjana za premijera te zemlje počeli su 13. travnja ove godine, nakon što ga je oporba optužila za neefikasno vođenje države i pogoršanje gospodarske politike.

Pored toga, Sargasjana su optužili kako je proširio svoje ovlasti promijenivši ustav u svoju korist.

Tijekom serije prosvjeda koji su kulminirali prošlog petka, kada se u armenskoj prijestolnici Erevanu okupilo 40.000 ljudi kako bi prosvjedovali protiv Sargasjana koji je prošlog tjedna imenovan premijerom, priključili su se vojnici te su se grlili s prosvjednicima i mahali državnim zastavama. Zbog toga je ministarstvo obrane najavilo strogo sankcioniranje svih vojnika koji su se pridružili prosvjednicima.

Prosvjednici su se, naime, usprotivili Sargasjanovu imenovanju po novim pravilima, prema kojima većina izvršne vlasti imenuje predsjednika vlade, za razliku od nekadašnjeg sustava, u kojem je vlast bila u rukama predsjednika.

>>> Papina izjava o turskom genocidu nad Armencima ohrabrit će i Hrvate

Za vrijeme prosvjeda uhićeno je najmanje 65 oporbenih aktivista, među kojima je i Ašot Pašinjan, sin čelnika oporbene stranke Civilni ugovor Nikola Pašinjana.

  • +9
Protesti u Armeniji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prosvjednici su pak u petak ujutro na poziv Nikola Pašinjana blokirali promet u Erevanu, ali i automobil ministra obrane, pa je policija morala silom očistiti put ministru i njegovoj pratnji.

U međuvremenu je uhićen i Nikol Pašinjan, ali je odmah nakon Sargasjanove ostavke pušten iz pritvora sa sinom.

  • +3
Prosvjedi u Armeniji Izvor: Profimedia / Autor: Artyom Geodakyan/TASS

Prosvjedi su, inače, bili mirni, ali su prijetili destabilizacijom ključnog saveznika Rusije u toj regiji, u kojoj već duže vrijeme vlada sukob između Armenije i Azerbajdžana.