MIRAMARE CENTAR

Već 20 godina priča se o neboderu od 80 metara u centru Zagreba. Provjerili smo kad će se konačno graditi

30.05.2019 u 18:38

Bionic
Reading

Miramare centar, objekt planiran na uglu Bednjanske i Miramarske ulice, kojim je predviđena gradnja nebodera od 20 i manjeg zdanja od pet katova, naći će se na dnevnom redu Skupštine Grada Zagreba. No projekt, doznajemo, neće skoro u fazu gradnje

Prihvati li Skupština grada Zagreba na sjednici 4. lipnja odluku o realizaciji gradskog projekta 'ugao Miramarske i Bednjanske ulice', put gradnji nebodera od 80 metara na uglu spomenutih ulica bit će otvoren.

O poslovnom zdanju u neposrednoj blizini Botaničkog vrta i Fakulteta elektrotehnike i strojarstva govori se skoro dvadeset godina, a zanimljivo je postalo kada je izmjenama GUP-a 2007. godine omogućeno da, umjesto sedam katova, što je prvotno bilo predviđeno, nikne neboder do 20 katova s minus četiri etaže.

Dvije godine kasnije godine proveden je javni urbanističko-arhitektonski natječaj na kojem je od 26 pristiglih idejnih rješenja za objekt izabran i najbolji - rad arhitektonske tvrtke 3LHD. Međutim, pitanje svih parcela nije bilo riješeno

U srpnju 2014. godine Miramare centar, iza kojeg stoje Vlado Leko, direktor hotela Internacional, i Slobodan Čimbur, vlasnik restorana Baltazar, sklapaju nagodbu s Gradom oko zamjene zemljišta i isplate razlike sredstava.

Kada bi mogli početi s gradnjom i kada bi projekt mogao biti završen, upitali smo Čimbura, direktora Miramare centra.

'Mislim da nećemo skoro početi s gradnjom jer treba ishodovati sve moguće dozvole. Volio bih da to bude što prije, ali mislim da neće još neko vrijeme. Bilo što da kažem lagao bih. Projekt ostaje isti onakav kakav je pobijedio na natječaju. Nećemo smanjivati katnost', kazao nam je Čimbur.

Miramare centar Izvor: Promo fotografije / Autor: 3LHD/ vizuali Freya

Na površini nešto većoj od četiri tisuće metara kvadratnih uz neboder bi trebala biti manja zgrada od pet etaža, koje bi bile povezane. U međuprostoru su planirani poluotvoreni atriji koji povezuju unutarnji prostor poslovnog centra s okolnim javnim pješačkim površinama. U podzemnom dijelu poslovnog centra smještena je garaža za nešto više od preko 400 vozila, a prizemlje je prostor pristupa centru s javnim trgovačko-ugostiteljskim sadržajima.