POVRATAK U SABOR

Banožić je tražio 6+6 i aktiviranje mandata: Kad će doznati svoju sudbinu?

17.11.2023 u 09:44

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković zaprimio zahtjeve bivšeg ministra Marija Banožića za aktivacijom saborskog mandata, sve je proslijedio saborskom Mandatno-imunitetnom povjerenstvu

Mandatno-imunitetno povjerenstvo zaprimilo je zahtjev za aktivacijom saborskog mandata Marija Banožića, te zahtjev za stavljanjem saborskog mandata Marija Banožića u mirovanje iz osobnih razloga, potvrdio je za tportal predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

Banožić, točnije njegova odvjetnica, zahtjeve su poslali u zakonskom roku od 8 dana od razrješenja s ministarskog mjesta, a MIP će, kaže nam Jankovics, o opravdanosti zahtjeva raspravljati u utorak 21. studenog.

Podsjetimo, Banožićeva odvjetnica Ksenija Vržina jučer je kazala da je ona donijela odluku kao njegova odvjetnica te je podnijela zahtjev Saboru za aktivaciju njegovog saborskog mandata i odmah istovremeno stavljanje tog mandata u mirovanje. Također je podnijela i zahtjev Vladi za 6+6 opciju da koristi pravo šest plaći i 50 posto plaće drugih 6 mjeseci.

Banožić na mjestu pada drona Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Koju će MIP odluku donijeti tek treba vidjeti, međutim Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor jasno kaže da se mandat može 'zamrznuti', odnosno staviti u mirovanje samo jednom u mandatu. Banožić je mandat u mirovanje već stavljao jednom i to na početku mandata kada je postao ministar i kada zbog te nespojive dužnosti nije mogao sjediti u Saboru.