10.000 KN ZBOG KRŠENJA ZAKONA

Ministru Jakovini rekordna novčana kazna!

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina dužan je platiti 10 tisuća kuna kazne jer je prekršio Zakon o sukobu interesa iako u stvarnom sukobu interesa nije bio, ocijenilo je danas Povjerenstvo o odlučivanju o sukobu interesa. Nakon odluke Povjerenstva, Jakovina je prihvatio platiti kaznu i ispričao se hrvatskoj javnosti

'Ovo je dosad najveća sankcija jer idemo od pretpostavke da u Vladi sjede ljudi koji poznaju zakone', poručila je Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za sukob interesa, te dodala kako ga nepoznavanje zakona – kako se pokušao opravdati – ne može amnestirati. Jakovini nije pomoglo ni opetovano izražavanje žaljenja što nije upravljačka prava u svom poduzeću TJ-prom prenio na nekoga drugoga nakon što je stupio na funkciju ministra, nego tek deset mjeseci kasnije, 9. studenog 2012.

No, zanimljivo je kako je iz priložene dokumentacije bjelodano da je Jakovina odredbe antikonfliktnog zakona kršio dugi niz godina kao načelnik Općine Bukovlje. Naime, tada je u imovinskim karticama prijavljivao vlasnički udio u tvrtki, no u očitovanju Povjerenstvu naveo je kako tu činjenicu nijedno slično tijelo ranije nije dovodilo u pitanje. U zaključku Povjerenstva navodi se da je Jakovina prekršio Zakon jer je istodobno obnašao dužnost ministra u Vladi i imao stopostotni udio u privatnoj tvrtki te kako je propustio prijenos upravljačkih prava na drugu osobu.

Iako nije dobio odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina prihvatio je novčanu kaznu koja mu je propisana te obećao kako će je i platiti.

'Nikad nisam negirao da sam, nažalost, propustio zakonski uskladiti stanje svoje firme s onim što je trebalo učiniti i stoga ću konzekvence koje mi je Povjerenstvo odredilo uredno ispuniti. Na to se neću žaliti', obećao je ministar Jakovina na medijskoj konferenciji u Vladi.

Napomenuo je i kako 'stvarnog sukoba interesa u slučaju Tihomira Jakovine nije bilo' te podsjetio kako je takvo što i tvrdio. 'Nakon plaćanja kazne ovaj slučaj je za mene završen. Sukoba interesa nije bilo. Napravio sam propust i još jednom se ispričavam Povjerenstvu i hrvatskoj javnosti', rekao je Jakovina.

Na podsjećanje novinara kako je spominjao i ostavku, ministar Jakovina tvrdi kako 'nikada nije decidirano rekao kako će dati ostavku'. 'Rekao sam i više puta ponavljao da nisam bio u sukobu interesa jer nisam radio s državom i državnim firmama i na taj način sebi i svom poduzeću priskrbio korist. Prekršio sam zakon jer nisam na vrijeme uskladio svoj status', priznao je Jakovina i još jednom se ispričao hrvatskoj javnosti na propustu.