TRAŽITE POMOĆ

Ministrica o ostavljenoj bebi: Zahvalna sam roditeljima, moglo je puno gore završiti

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 27.07.2017 12:20
  • Objavljeno 27.07.2017 u 11:58
Ministrica Murganić apelira na mlade obitelji da traže pomoć ako se ne mogu brinuti o djeci

Ministrica Murganić apelira na mlade obitelji da traže pomoć ako se ne mogu brinuti o djeci

Izvor: Pixsell / Autor: Tportal

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, komentirajući slučaj djevojčice koja je prije tjedan dana ostavljena ispred župnog ureda Župe Dobrog pastira u Brestju, pozvala je u četvrtak roditelje koji se ne mogu brinuti o svojoj djeci da se legalnim putem obrate institucijama i zatraže pomoć

'Svi mladi roditelji koji nisu u stanju ili procjenjuju da imaju problema s podizanjem ili odgajanjem djeteta, neka se legalnim putem obrate institucijama i mi ćemo svakako pomoći', izjavila je Murganić novinarima uoči sjednice Vlade.

'Nije sramota tražiti pomoć, postoje i drugi načini, institucije ipak postoje i spremne su pomoći djetetu', naglasila je. Ako se iz nekih razloga ne žele ili ne mogu brinuti o djetetu trebaju se obratiti nadležnim institucijama, jer kao što je sada dijete zbrinuto, isto bi napravili da su se roditelji javili legalnim putem, dodala je Murganić.

Potvrdila je da su roditelji ostavljene djevojčice pronađeni i da traje istraga, ali nije željela govoriti o detaljima.  'Ovo je zaista bio vapaj u pomoć koji se na sreću dobro završio i s te strane sam zahvalna roditeljima da su se ipak odlučili za ovakav čin jer je to moglo puno gore završiti', kazala je Murganić.

Nadležni centar za socijalnu skrb ispitat će okolnosti zašto su to roditelji učinili, njihove sposobnosti, odrediti skrbništvo, a moguće je i oduzimanje roditeljske skrbi, pojasnila je daljnju proceduru.

'Najvažnije je da je dijete zbrinuto, da je zdrava, nije zlostavljana i nije zapuštena. Možda je to bio trenutačni čin očaja', istaknula je.

Izrazila je pritom zabrinutost što mlade obitelji pokazuju da nemaju snage ni spremnosti da se brinu o sebi i svojoj djeci, te ukazala na problem nezaposlenosti mladih i sve veći broj razvoda koja najteže pogađaju djecu.

Osvrnula se i na socijalne naknade i pitanje jesu li one previsoke. 'Trebamo biti solidarni i svima koji ne mogu skrbiti o sebi i pogotovo o djeci, moramo tu skrenuti veću pažnju', izjavila je.

Najavila je izmjene Obiteljskog zakona kojima će se nastojati pratiti potrebe obiteljskih centara na terenu i smjer njihove preventivne i savjetodavne uloge. Razmišlja se, kaže Murganić, i da se Zakonom o socijalnoj skrbi omogući za obitelji s malom djecom fleksibilnije određivanje zajamčenih minimalnih naknada.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!