POSJET RODILIŠTU

Ministrica Murganić darovala prvorođenu bebu

01.01.2017 u 12:36

Bionic
Reading

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić posjetila je u nedjelju KBC Sestara Milosrdnica, prigodno darivala prvorođenu bebu u Novoj godini u tamošnjem rodilištu te izjavila kako predviđeno povećanje roditeljskih naknada neće poboljšati demografsku sliku Hrvatske kojoj treba jasna demografska politika i stvaranje ozračja u kojem su djeca prioritet na čemu će raditi njezino ministarstvo

Ministrica Murganić: Jedna mjera ne može poboljšati demografsku sliku

'Svi težimo jednom bolje uređenom demografskom društvu, a moje ministarstvo će u svojim planovima i programima mjere za stvaranje takvog društva predlagati i poticati. Niti će samo jedna mjera, niti će mjere koje se provode za trajanja mandata jedne vlade doprinijeti demografskoj revitalizaciji', kazala je Murganić novinarima.

Bilo bi, rekla je, jako jednostavno kada bi samo jedna mjera mogla poboljšati demografsku sliku Hrvatske.

Na pitanje hoće li majke koje se danas nalaze u rodilištu dobiti veću roditeljsku naknadu, ministrica Murganić je odgovorila potvrdno obzirom da bi, najavila je, izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama trebale ići u proceduru u prvoj polovici 2017. '1. srpnja zakon će stupiti na snagu i to će biti financijsko olakšanje obiteljima koje imaju male bebe jer će djeca koja su rođena 1. siječnja navršiti šest mjeseci 30. lipnja, a drugi dio roditeljskih naknada od 2.660 kuna koliko iznose sada iznosit će 4.000 kuna', pojasnila je.

Mišljenja je kako uz tu mjeru Hrvatskoj treba i niz drugih mjera. 'Mjere kojima bi se poticalo usklađivanje obiteljskog i poslovnog života, mjere u kojima bi se zajedno s lokalnim zajednicama omogućilo otvaranje ustanova i institucija u kojima bi roditelji imali pomoć za odgoj i obrazovanje djece, ne samo kad rade, nego i inače', pojasnila je.

Upitana o tisuću eura koje je obećavao HDZ za svako novorođeno dijete, Murganić je pojasnila kako naknada za novorođeno dijete, doduše u manjem iznosu, već postoji u našem sustavu. 'Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je isplaćuje u iznosu od 2.380 kuna, a zajedno sa drugim mjerama nije isključeno da se neće predlagati i da se ta naknada povećava', rekla je Murganić.

Ove će godine, najavila je, u skladu s nacionalnom demografskom strategijom i obiteljskom politikom predložiti konkretne mjere, no, o kojima je točno riječ nije htjela otkriti. 'Bez dobrih analiza i financijskih izračuna, dok sve usuglašeno, nije dobro govoriti unaprijed da nam se opet ne dogodi priča 'što je s tisuću eura'', poručila je Murganić.

U rodilištu u Vinogradskoj u 2016. rođeno 100 beba više nego godinu ranije

Inače, prvorođena ovogodišnja beba u KBC Sestara Milosrdnica maleni je Luka Bosančić, rođen jutros u pola osam. Težak je 3,700 grama, dugačak 61 centimetar, a kako se pohvalila majka Matea, mali Luka je njezino treće dijete.

Predstojnik Klinike za ginekologiju dr. Krunoslav Kuna novinarima se pak pohvalio 'dobrim brojkama' iz tog rodilišta. 'Iako imamo zadnjih godina konstantan pad nataliteta u Hrvatskoj, u našem rodilištu zadnjih sedam-osam godina imamo oko tri tisuće poroda, pa tako 2016. imamo skoro sto beba više rođenih nego prethodne godine', rekao je.