OPTUŽBE ZA SUKOB INTERESA

Ministrica Dropulić uskratila Areni uporabnu dozvolu

29.12.2008 u 13:20

Bionic
Reading

Ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić namjerno je otezala s izdavanjem uporabne dozvole za Arenu Zagreb kako bi pogodovala IGH-u, izravnom konkurentu Ingre koja je izgradila dvoranu

'Tražimo neovisno vještačenje građevinskih radova na Areni Zagreb i da se u cijelom slučaju utvrdi odgovornost ministrice Marine Matulović-Dropulić', rekao je za Nacional predsjednik uprave Ingre Igor Oppenheim. Kako je istaknuo, već tjednima traje žestoka kampanja u kojoj se blati Ingra, a sve je kulminiralo prije nekoliko dana kada su se pojavili napisi da bi se krov Arene Zagreb pod teretom snijega mogao srušiti na gledatelje.

Cijela zavrzlama, za koju u Ingri smatraju odgovornim Institut građevinarstva Hrvatske, počela je sredinom prosinca, kad Ingra za Arenu Zagreb nije dobila trajnu uporabnu dozvolu. Tek kad se u cijeli slučaj uključila i Vlada, Arena je dobila tek privremenu dozvolu koja vrijedi 90 dana.

Kako ističe Igor Oppenheim, Arena Zagreb potpuno je sigurna i trebala je dobiti trajnu dozvolu.

Tako je, uostalom, početkom prosinca sugerirao i završni izvještaj nadzora čeličnog krova koji je sastavio Zavod za čelične konstrukcije Instituta građevinarstva Hrvatske. Naime, nije bilo sumnje da je konstrukcija krova Arene potpuno sigurna, jedino što je zamijećeno nekoliko manjih grešaka koje je po mišljenju nadzornog inženjera 'trebalo otkloniti tijekom 2009. godine'.

Od 86 lamela koje pridržavaju krov Arene čeličnim sajlama, na njih šest zamijećeno je da nisu sasvim točno usidrene, što se može otkloniti tijekom redovita održavanja. Međutim, nekoliko dana kasnije sve se zakompliciralo jer je IGH najednom promijenio mišljenje i stao tvrditi da Arena može dobiti samo privremenu dozvolu.

Igor Oppenheim, Milan Bandić, Davor Jelević i Ivo Čović (krajnje desno)

O tome Oppenheim kaže: 'IGH je tijekom gradnje obavljao nadzor krovne konstrukcije, pa su bili dužni zaustaviti radove da je bilo ikakvih grešaka koje bi dovele u pitanje sigurnost. Uostalom, da je Arena na bilo koji način nesigurna, ne bi smjela dobiti ni privremenu dozvolu.'
U Ingri su uvjereni da iza cijele kampanje protiv te tvrtke stoji IGH, čiji je interes naštetiti ugledu svog konkurenta, s kojim su se, među ostalim prije nekoliko mjeseci nadmetali za kupnju atraktivnog zemljišta Zagrepčanke.

U najnovijem slučaju, smatraju u Ingri, još je sramotnije što se u sve to uključila i ministrica Marina Matulović-Dropulić, koja je - dioničarka IGH-a.

Iako je takvu optužbu teško dokazati, čelništvo Ingre u nekoliko je navrata dobivalo informacije da ministrica Dropulić zlorabi svoj položaj i de facto odlučuje o sudbini Arene Zagreb, te da je u očitom sukobu interesa kao suvlasnica IGH-a. Da je ona ključna osoba koja je donijela odluku da se Ingri ne izda trajna dozvola, pokazao je i jedan snimljeni razgovor. Naime, rezigniran zbog lažnih optužbi na račun sigurnosti Arene, predsjednik uprave Ingre, Igor Oppenheim, u srijedu, 24. prosinca, pred članovima uprave i nadzornog odbora ponudio je ostavku.

Neki od prisutnih tada su zatražili da još jednom nazove Dinka Tvrtkovića, direktora IGH-ova Zavoda za čelične konstrukcije, čije je završno izvješće ključno za dobivanje trajne uporabne dozvole. U razgovoru, koji je snimljen, Tvrtković je priznao da se upravo u tom trenutku nalazi pred zgradom Ministarstva graditeljstva, te da 'ide k Marini vidjeti što će se napraviti'. Drugim riječima, umjesto da neovisni nadzornik načini objektivno izvješće, IGH-ov direktor je po konačnu ocjenu o sigurnosti Arene Zagreb otišao k ministrici koja je - nimalo slučajno - dioničarka IGH-a, kojem je Ingra konkurent.

Rješenje cijelog slučaja u Ingri vide u neovisnom vještačenju koje bi trebalo donijeti potpuno objektivno izvješće, kojim bi se demantirale sve lažne tvrdnje koje štete ugledu tvrtke, a smatraju i da bi ministrica Dropulić trebala objasniti zašto je i kako upravo ona donijela odluku da Arena ne može dobiti trajnu uporabnu dozvolu.

U reagiranju Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja na Oppenheimove optužbe sva se krivica za neizdavanje uporabne dozvole prebacuje na Grad Zagreb, odnosno, njegov Gradski ured koji je izdao dozvole za gradnju sportske dvorane izdaje i uporabnu dozvolu.

'O tome zašto se nije mogla izdati uporabna dozvola treba pitati Gradski ured', kaže se u priopćenju, te dodaje kako bi Oppenheimovo spekuliranje o utjecaju ministrice na Grad i na čitav niz stručnjaka 'da nije neodgovorno, bilo smiješno.

'Ingra je za stručni nadzor nad gradnjom dvorane angažirala tvrtku Jurcon projekt d.o.o., a ta je tvrtka angažirala IGH za dio nadzora koji se odnosi na čeličnu konstrukciju krova.

'Očigledno u strahu pred osobnom odgovornošću za nastalu situaciju i shodno tome za svoju poziciju i poslovni ugled Oppenheim beskrupulozno iskrivljuje i prešućuje bitne činjenice, što tvrtki poslovnog renomea kao što je Ingra ne služi na čast i ugled u očima kvalificiranih stručnjaka koji znaju gdje su uzroci aktualnog stanja u izgradnji i dovršavanju dvorane Arena', zaključuje se u priopćenju MZOPU.