nestabilnosti u regiji

Šef NATO-a upozorio na maligne pokušaje Rusije na zapadnom Balkanu

27.11.2023 u 13:55

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova članica NATO-a razgovarat će na svom dvodnevnom sastanku u Bruxellesu i o stanju na zapadnom Balkanu, na kojem postoje “maligni pokušaji da se posije razdor, uključujući i iz Rusije”, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

“Razgovarat ćemo i o stanju na zapadnom Balkanu gdje vidimo secesionističku retoriku koja unosi razdor u Bosni i Hercegovini i maligne pokušaje da se posije razdor, uključujući i iz Rusije”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, koji počinje u utorak u Bruxellesu.

  • +7
Jens Stoltenberg i Borjana Krišto Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Glavni tajnik je spomenuo i ozbiljno nasilje na sjeveru Kosova. Dodao je da će ministri razgovarati s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrelom o tome kako pojačati stabilnost u regiji.

“NATO je već poslao dodatnih tisuću vojnika na Kosovo i razmatramo trajnije povećanje našeg mirovnog kontingenta”, rekao je Stoltenberg. Istaknuo je da se Srbija i Kosovo moraju ponovno angažirati u dijalog pod okriljem EU-a.

“Stabilnost ovisi o tome hoće li sve strane izabrati dijalog i diplomaciju umjesto sukoba i kaosa”, dodao je glavni tajnik NATO-a.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'