službeni posjet

Ministri najavili novi sporazum o obrambenoj suradnji Hrvatske i Italije

19.06.2019 u 15:12

Bionic
Reading

Hrvatski i talijanski ministri obrane Damir Krstičević i Elisabetta Trenta sastali su se u srijedu u Rimu i najavili skoro potpisivanje novog sporazuma o obrambenoj suradnji, tijekom prvog službenog posjeta hrvatskog ministra obrane Italiji nakon 15 godina, priopćio je MORH

Krstičević i Trenta izrazili su zadovoljstvo uzlaznim trendom obrambene suradnje koja se u bilateralnom smislu ponajviše očituje u tradicionalnoj suradnji ratnih mornarica. Hrvatske i talijanske mornaričke snage i trenutno zajedno sudjeluju u međunarodnoj vojnoj vježbi Adrion 2019 Livex, navodi se u priopćenju.

Radi daljnjeg jačanja bilateralne obrambene suradnje, ministri su najavili skoro potpisivanje novog sporazuma o suradnji na području obrane.

Italija i Hrvatska kao članice Europske unije zajedno sudjeluju u četiri PESCO projekta i zajedno su u europskim snagama za gašenje požara. Hrvatske protupožarne snage 2017. godine pomogle su Italiji u gašenju požara na području Genove s dva Canadaira.

Dugogodišnje partnerstvo i visoka razina povjerenja potvrdili su se i zajedničkim upućivanjem snaga u operaciju UNIFIL u Libanonu tijekom 2018. i 2019. godine gdje su pripadnici Hrvatske vojske sudjelovali u sastavu talijanskog kontingenta, dodaje se u priopćenju.

Ministri su se složili kako postoji puno potencijala za unaprjeđenje obrambene suradnje, posebno u području obrambenih industrija.

'Hrvatska ima kvalitetnu obrambenu industriju, a talijanski vojnici imali su se prilike uvjeriti u iznimnu kvalitetu i funkcionalnost hrvatske kacige', istaknuo je Krstičević.

Ministri su razgovarali i o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Jugoistočnoj Europi, a Krstičević još jednom potvrdio predanost politici proširenja EU i NATO-a kao i spremnost u pružanju daljnje potpore državama aspiranticama.

U sklopu službenog posjeta, izaslanstvo ministarstva obrane posjetilo je Vatikan i susrelo se sa Svetim Ocem, a obići će i Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima u Rimu, stoji u priopćenju MORH-a.