susret

Ministri Kine, Japana i Južne Koreje u Pekingu

21.08.2019 u 10:22

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Kine, Japana i Južne Koreje počeli su razgovore u Pekingu u srijedu, a očekuje se da će u središtu pozornosti biti planovi za skorašnji summit čelnika tih zemalja i sjevernokorejska denuklearizacija

Ministri vanjskih poslova Wang Yi, Taro Kono i Kang Kyung Wha trebali bi dogovoriti summit svojih čelnika koji će se vjerojatno održati ove godine u Kini, javlja novinska agencija Kyodo.

Očekuje se i da će vodeći diplomati objaviti zajedničku izjavu u cilju sjevernokorejske denuklearizacije.

Sastanak se održava nakon niza sjevernokorejskih pokusa - Pjongjang je od kraja srpnja obavio šest lansiranja projektila.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un rekao je početkom kolovoza da je ispaljivanje tih projektila 'službeno upozorenje' Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama zbog njihovih zajedničkih vojnih vježba koje Pjongjang ne odobrava.

Sastanak se također odvija u jeku povišenih napetosti između Japana i Južne Koreje nakon što je Japan prošli mjesec postrožio kontrole izvoza Južnoj Koreji.

Seul smatra da je ta odluka protumjera za odluku južnokorejskog suda da japanske kompanije moraju dati kompenzacije žrtvama prisilnog rada za vrijeme japanske kolonijalne vladavine u Koreji.

Ovo je deveti takav susret između ministara vanjskih poslova triju zemalja i prvi nakon susreta u Tokiju, u kolovozu 2016.