ne žuri im se

Ministri EU-a u Kijevu obećali potporu Ukrajini, ali ne odmah

02.10.2023 u 19:08

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova EU-a okupili su se u ponedjeljak u Kijevu kako bi izrazili potporu Ukrajini, više od 19 mjeseci nakon početka ruske invazije, ali nisu odmah obećali novu pomoć na sastanku koji je opisan neformalnim.

Sastanak "treba shvatiti kao jasnu predanost Europske unije Ukrajini i njenu stalnu potporu u svim dimenzijama", rekao je najviši diplomat EU Josep Borrell navodeći da je riječ o prvom sastanku na ovoj razini izvan EU.

"To također šalje snažan signal Rusiji... Ne plaše nas vaše rakete ili bespilotne letjelice", dodao je.

EU će nastaviti podupirati vojsku Kijeva, njegov poziv na odgovornost i napore da se pridruži bloku, rekao je Borrell nakon sastanka na kojem je sudjelovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Unatoč tome što nisu dodijelili nikakva nova sredstva, ministri EU-a izjasnili su se za nastavak potpore Ukrajini i želju te zemlje da dugoročno postane država članica.

"Budućnost Ukrajine leži u Europskoj uniji, u ovoj zajednici slobode. I ona će se uskoro protezati od Lisabona do Luganska", rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna rekla je da je sastanak pokazao da je Ukrajina dio europske obitelji i da će pratiti Kijev na putu naprijed.

Borrell je rekao da se nada da će države članice EU-a do kraja godine odlučiti mobilizirati 5 milijardi eura (5,2 milijarde dolara) za 2024. godinu kao vojnu pomoć.

Danski ministar vanjskih poslova Lars Løkke Rasmussen kazao je da njegova zemlja podržava Borrellov prijedlog.

Ministri su također iskoristili priliku da iznesu vlastite ideje i želje za nastavak potpore.

Baerbock je ponovila svoj poziv na "zaštitni štit" za Ukrajinu uoči nadolazeće zime. To bi uključivalo širenje protuzračne obrane, nabavu generatora električne energije i jačanje opskrbe energijom u cjelini, rekla je.

Prvi sastanak ministara izvan bloka uslijedio je nakon što je proruski kandidat pobijedio na izborima u Slovačkoj, a američki Kongres izostavio ratnu pomoć Ukrajini iz svog proračuna potrošnje.

"Ne smatramo da je američka potpora uzdrmana...zato što Sjedinjene Države razumiju da je ono što je u pitanju u Ukrajini puno veće od same Ukrajine", rekao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba novinarima dok je pozdravljao šefa europske diplomacije Josepa Borrella.

Vezano uz izbornu pobjedu proruskog političara Roberta Fica u Slovačkoj, Kuleba je rekao da je "prerano prosuđivati" utjecaj na tamošnju politiku i naglasio da novi čelnik tek treba formirati koaliciju.

Do sastanka ipak dolazi u nezgodnom trenutku za zapadne saveznike koji podupiru Kijev. Ljeto je završilo, a ukrajinska vojna protuofenziva sporija je nego što se očekivalo. Izostao je veliki uspjeh kojemu su se zapadni čelnici nadali prije nego što jesensko blato uhvati za donirane tenkove. 

"Siguran sam da su Ukrajina i čitav slobodni svijet sposobni pobijediti u ovom sukobu. No naša pobjeda izravno ovisi o našoj suradnji s vama", rekao je ukrajinski predsjednik Zelenski ministrima, objavljeno je na mrežnoj stranici ureda predsjednika. 

Na konferenciji za medije s Kulebom, Borrell je rekao da je EU ostao ujedinjen u svojoj podršci Ukrajini te da se nada da će predloženi paket pomoći EU-a Kijevu do pet milijardi eura za 2024. biti prihvaćen do kraja godine. 

Kuleba je rekao da bi to pomoglo i Ukrajini i EU-u da dobiju veću jasnoću o pravnim aspektima prijenosa ruske imovine zamrznute na Zapadu za financiranje obnove Ukrajine.