podrška ukrajini

Šefovi diplomacije EU-a u ponedjeljak se sastaju u Kijevu

02.10.2023 u 10:31

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Europske unije sastaju se u ponedjeljak u Kijevu kako bi ponovno pokazali podršku Ukrajini, najavio je u ponedjeljak vanjskopolitički šef EU-a Josep Borrell

„Danas sam sazvao ministre vanjskih poslova u Kijevu, na prvi ikad sastanak svih 27 država članica izvan EU-a“, napisao je Borrell na Twitteru.

„Budućnost Ukrajine je unutar EU-a“, dodao je.

Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba zahvalio je što se takav sastanak po prvi put održava „izvan granica EU-a“, ali unutar „njezinih budućih granica“.

Susret ministara nije ranije najavljen iz sigurnosnih razloga. Jedna od tema sastanka bit će Borrellov prijedlog o dugoročnijoj financijskoj pomoći ukrajinskoj vojsci, kao i o korištenju europskog novca da bi se ratom pogođenoj zemlji osigurali borbeni zrakoplovi i rakete.

Španjolac želi izdvojiti 5 milijardi eura godišnje od 2024. do kraja 2027. godine, no ne očekuje se da će ministri prihvatiti taj prijedlog već u Kijevu, priznao je u nedjelju.

Ovaj skup EU-a događa se u vrijeme zabrinutosti oko nastavka američke pomoći Ukrajini, nakon što je tijekom vikenda zbog sukoba unutar republikanske stranke skoro blokirano financiranje vlasti.

Kongres je u subotu usvojio zakon kojim se produžuje financiranje vlade za više od mjesec dana, ali taj proračun ne uključuje podršku Kijevu. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su republikanci obećali pomoć putem odvojenog glasovanja.

Borrell je u Ukrajinu stigao već za vikend, kazavši tada da računa na nastavak američke pomoći.

Susret u ponedjeljak vjerojatno će se baviti i ukrajinskim putem prema članstvu u EU-u, nakon što je u lipnju 2022. dobila status kandidata.

Svih 27 članica tek treba postići jednoglasnu odluku o otvaranju pregovora s Kijevom. Većina država u Kijev je poslala svoje ministre. Poljska, koja je nedavno zahladila svoje odnose s Ukrajinom, poslala je zamjenika ministra, a Mađarska visokog diplomata.