VLADA ISPRAVILA GREŠKU

Ista stopa PDV-a na novine bez obzira na broj riječi

14.11.2013 u 15:00

Bionic
Reading

Vlada je danas u Sabor uputila prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim bi se međustopa od 10 posto povećala na 13 posto

Ta se stopa odnosi na ugostiteljstvo i turizam, časopise koji izlaze periodično, šećer, jestiva ulja i masti, dječju hranu, isporuku vode, ulaznice na koncerte te na časopise za kulturu i umjetnost

Vladine analize pokazuju da će dizanje međustope s 10 na 13 posto u 2014. i idućim godinama povećati proračunski prihod za otprilike 600 milijuna kuna

Prema Vladinu prijedlogu, sniženom stopom PDV-a od 5 posto oporezivale bi se dnevne novine otisnute na papiru nakladnika koji imaju statut medija, osim novina koje u cijelosti ili većim dijelom sadrže oglase ili služe oglašavanju.

Tom se odredbom izjednačava oporezivanje sniženom stopom od 5 posto svih dnevnih novina, osim onih koje u cijelosti ili većim dijelom sadrže oglase ili služe oglašavanju, neovisno o broju riječi.

Vlada je danas prihvatila i prijedlog izmjena Zakona o porezu na dobit radi usklađenja sa Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2014. do 2016. godine.

Među ostalim, izmjene se odnose i na politiku umanjenja porezne osnovice kod poslovnih banaka koje bi tu osnovicu mogle smanjiti za iznos otpisanih potraživanja socijalno ugroženenih građana koji ne mogu otplatiti, pogotovo stambene kredite, mjesečne im rate kredita ugrožavaju osnovne životne potrebe i kako bi se sriječilo provođenje ovrhe nad jedinom stambenom nekretninom.

Ministar financija Slavko Linić ističe i prijedlog za promjenu načina utvrđivanja predujmova poreza na dobit, tako što će se porez naplaćivati s obzirom na iskazanu dobit, a tek na kraju poreznog razdoblja bilo bi moguće oslobađanje za reinvestiranu dobit.

U prijedlogu zakona pored toga se propisuje porezna olakšica samo za jedinice lokalne samouprave koje su razvrstane u prvu i drugu skupinu po stupnju nerazvijenost, odnosno potiču se samo najnerazvijenije jedinice lokalne samouprave. Iznos oslobođenja od plaćanja poreza na dobit ograničen je pravilima o potporama manje vrijednosti, ali olakšica se predlaže bez vremenskog ograničenja.