PROIZVOĐAČI ZBUNJENI

Ministarstvo zdravlja zabranilo korištenje stevije i batata?

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravlja zabranilo je korištenje batata i biljke stevije koji pomažu dijabetičarima, pišu 24sata

Pravilnik koji zabranjuje korištenje stupio je, pišu 24 sata, na snagu početkom mjeseca, a nitko nije objasnio zašto su te biljke zabranjene niti smiju li se i dalje proizvoditi i prodavati. Proizvođači ne znaju bi li sadili zelenu steviju i slatki krumpir batat ili ne. Mnogi su u taj posao uložili sve što imaju i strahuju za egzistenciju.

'Nadam se da je ta zabrana neka pogreška. Ako SAD i EU nisu pomišljali na zabranu, ne znam zašto mi donosimo takve odluke. Sad trebamo raditi flance za batat, a ne znamo smijemo li ga proizvoditi. Možda se batat i stevija više ne smiju saditi kao što se ne smije ni marihuana', ogorčena je Matea Lipošćak iz okolice Karlovca koja batat proizvodi od lani.

Ona batat prodaje ili svježi ili u vidu pripravka za dijabetičare jer, kako kaže, neke od njenih mušterija su konzumiranjem batata smanjile uzimanje inzulina. Ista stvar je i sa zelenom stevijom, prirodnim zaslađivačem koji dijabetičari smiju koristiti. U Udrugu proizvođača stevije javljaju se zabrinuti proizvođači kojih je u Hrvatskoj 10-ak.

U Ministarstvu zdravlja kažu pak da je stevija 'nova hrana' i nema odobrenje EU-a te da će biti zabranjena dok ne dobije to odobrenje.

'Uzgoj je i dalje dopušten u svrhu proizvodnje sladila. Navedene liste ne odnose se na hranu koja se konzumira na uobičajeni način, stoga uporaba batata (slatkog krumpira) ni na koji način nije sporna', stoji u nejasnom priopćenju.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o dodacima prehrani donosi popis 50-ak vrsta zabranjenih biljaka, većinom otrovnih ili halucinogenih poput bunike, no na popisu su se našle, na opće iznenađenje, i te dvije u Hrvatskoj sve popularnije prehrambene namirnice. Na popisu je čak i ukrasni cvijet maćuhica te ljekovita gospina trava!

Zbog usklađivanja dodataka prehrani s Pravilnikom o zdravstvenim tvrdnjama i EU propisima o novoj hrani, donošenje Pravilnika o dodacima prehrani očekuje se u veljači. Na negativnoj listi uz steviju je i batat zbog, kažu, toksičnosti.