MELODIJE SALZBURGA

Ministarstvo pravosuđa: austrijski sud laže!

20.04.2011 u 15:57

Bionic
Reading

Tragom informacije da uoči ročišta o pritvoru i izručenju Ive Sanadera, zakazanog za 9. svibnja, zemaljski sud u Salzburgu još nije primio svu potrebnu dokumentaciju iz Hrvatske, u Ministarstvu pravosuđa dobili smo iznenađujući odgovor: austrijski sud, tvrde, ne govori istinu!

Dopredsjednik i glasnogovornik tog suda Imre Juhasz izjavio je da sutkinja Claudia Lechner čeka zatražene dokumente iz Hrvatske te da bi se odluka o izručenju Sanadera mogla donijeti ako oni pristignu do 9. svibnja.

'Nije točno, Ministarstvu pravosuđa Republike Austrije proslijeđena je molba za izručenje popraćena svom relevantnom dokumentacijom u smislu Ugovora o izručenju između RH i Republike Austrije', kazala nam je glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić.

Stoga ostaje visjeti u zraku radi li se o slučajnoj igri 'gluhih telefona' na relaciji Zagreb - Salzburg ili su u pitanju ozbiljnije nesuglasice koje bi mogle ponovno odgoditi odluku o izručenju bivšeg premijera.
U Državnom odvjetništvu i USKOK-u također su iznenađeni izjavama iz Austrije, no poručuju da je za slanje dokumentacije nadležno jedino Ministarstvo pravosuđa. Oni su, kažu, svoj dio posla obavili. Ništa ne zna ni Sanaderov hrvatski odvjetnik Goran Suić

'Nisam uključen u ovaj dio postupka i ne znam nikakve detalje, ne želim nagađati', kaže Suić. Iako s austrijskim kolegom Wernerom Suppanom povremeno kontaktira, nezadovoljan je jer u Hrvatskoj još uvijek nije dobio uvid u spis Sanaderovog slučaja. Po proceduri, pravo na to ima tek nakon što bivšeg premijera saslušaju hrvatski istražitelji.