PLAĆE PROSVJETARA

Ministarstvo pojasnilo kako je Jovanović došao do 6.138 kuna

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poslalo je priopćenje vezano za izjavu ministra Željka Jovanovića koji je rekao kako je plaća učitelja sa 20 godina radnoga staža 6.138 kuna neto. Budući da su pojedini mediji prenijeli kako je plaća učitelja bitno manja od tog iznosa, iz Ministarstva objašnjavaju kako je ministar došao do tog iznosa

Podatak o plaći koji je iznio ministar odnosi se na plaću učitelja sa 20 godina radnog staža koji plaća prirez po stopi od 13 posto i koristi poreznu olakšicu za jedno dijete. Bruto plaća učitelja u konkretnom primjeru iznosi 8.506 kuna, a njegova neto plaća 6.138 kuna, istaknuli su iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Dva su razloga zbog kojeg se razlikuje obračun prosječne plaće koji su medijima dostavili sindikati i obračun prosječne plaće koje je dostavilo Ministarstvo, tumače u Jovanovićevu resoru.

1. Sindikat nije obračunao 13,72 posto uvećanja plaće po Sporazumu o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti iz 2006.godine, a pravo na ovo uvećanje ostvaruju svi zaposlenici školskih ustanova - od spremačice do ravnatelja - i zato smo ga mi obračunali.

2. Sindikat nije obračunao uvećanje koeficijenta složenosti poslova za četiri posto jer je uzeo za primjer učitelja sa 19 godina radnog staža (a 20 godina staža je minimum za ostvarenje ovoga prava) i moguće da je tu nastao nesporazum, jer smo mi u našem primjeru uzeli učitelja sa 20 godina staža.

Što se tiče dodataka, njih je doista 23. Ministarstvo tvrdi da nikada nije tvrdilo da svaki zaposlenik ima pravo na sve dodatke, već da je to ukupan broj dodataka koji postoje u sustavu školstva - dakle, mogućih dodataka na koje zaposlenici ostvaruju pravo temeljem Temeljnog kolektivnog ugovora i granskih kolektivnih ugovora.

'Također smo rekli da iznos neto plaće od 6.138 kuna u konkretnom primjeru ne sadrži te druge brojne moguće dodatke poput dodatka za smjenski rad, prekovremeni rad, posebne uvjete, itd. Dakle, oni zaposlenici koji ostvaruju pravo na neki od tih dodataka, imaju veću plaću od navedene', stoji u priopćenju.

Ukidanje granskog kolektivnog ugovora u školstvu posebno nepovoljno za Dalmaciju

Predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić ocijenio je danas da je Vladina odluka o raskidu granskog kolektivnog ugovora u školstvu posebno nepovoljna za četiri dalmatinske županije na čijem se području nalazi čak 80 od ukupno 129 osnovnih škola koje su ostvarivale dodatke na plaću.

Stipić je na konferenciji za novinare upozorio da bi zbog raskida granskog kolektivnog ugovora plaće u školstvu mogle biti smanjene i do 800 kuna.

'U situaciji kada su plaće u školama ionako sramotno niske, ići na dodatno snižavanje znači dolijevati ulje na vatru, a sa posljedicama te vatre morat će se suočiti oni koji razmišljaju o donošenju takvih odluka', upozorio je Stipić.

Suradnja sindikata s područja obrazovanja u ovom je trenutku bolja nego ikada jer je ova vlast uspjela u nemogućoj misiji - ujediniti i one za koje je izgledalo da se nikad neće ujediniti, poručio je Stipić.

Na upit hoće li Preporod organizirati štrajk nakon Vladine odluke o raskidanju granskog kolektivnog ugovora, Stipić je rekao kako takvu odluku mogu donijeti samo sindikalna tijela.

On smatra da idućih tjedan dana, koliko traje postupak mirenja, i slijedeća tri mjeseca, koliko će trajati otkazni rok, treba iskoristiti za osmišljavanje sindikalnih akcija. Štrajk je 'posljednje sredstvo, a do štrajka je dug put', kaže Stipić.

Po njegovim riječima, sindikati bi trebali još jednom razmotriti što Vlada nudi. 'Nije li možda ovaj put ipak bolje sačuvati vrapca u ruci nego goluba na grani i nije li možda bolje prihvatiti ono manje loše rješenje', pitao se Stipić.