EKOLOŠKI PROJEKTI

Ministarstvo okoliša udrugama dodijelilo 900.000 kuna

21.07.2011 u 14:49

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić uručio je danas ugovore vrijedne 900.000 kuna predstavnicima nevladinih udruga koje su na natječaju za 2011. dobile sredstva za projekte s područja zaštite okoliša i prostora.

Ministarstvo je ove godine projektima nevladinih udruga dodijelilo 900.000 kuna. Na natječaj je bilo prijavljeno 185 projekata, a odlukom povjerenstva za dodjelu potpore odabrano ih je 39.

Ministar Bačić zahvalio je predstavnicima udruga na doprinosu u području zaštite okoliša, zraka i voda.

'Vaš rad je u proteklih 10 godina jako važan i doprinosi kvaliteti rada našeg ministarstva', rekao je Bačić na svečanosti u palači Dverce. Udruge su, napomenuo je, sudjelovale u pregovorima o poglavlju 27 u kojem su prihvaćeni standardi Europske unije na području zaštite okoliša.

Također, kazao je, javnim raspravama doprinijele su i bolje uređenom prostoru.

Među ovogodišnjim dobitnicima potpore su udruge iz Zagreba: Hrvatski ronilački savez s projektom 'Ronitelji u akciji zaštite i očuvanja prirodnog okoliša', Zelena Akcija s projektom 'Zeleni telefon za središnju Hrvatsku' te udruga Lijepa Naša s projektom 'Međunarodne eko škole', koje su dobile po 43.000 kuna

Nešto manje, većinom iznad 20 tisuća kuna do najmanje 12.000, dobile su udruge iz svih dijelova Hrvatske, od istočne i sjeverne Hrvatske, Primorja, Dalmacije i dalmatinskih otoka.

Udruga 'Zeon' iz Čakovca dobila je 19.000 kuna za projekt 'Kam se koje smeće meće - crtić', udruga Zeleni Osijek 25.000 za projekt 'Energetska edukacija za osnovne škole', Udruga 4 grada-Dragodid iz Komiže dobila je 23.000 kuna za projekt 'Suhozidna baština kao izvor održivih graditeljskih praksi na hrvatskom Jadranu'.

Potporu su dobili i drugi projekti koji potiču 'škole održivog razvoja', 'zelene telefone', bave se recikliranjem otpada ili očuvanjem prirodne baštine i okoliša u svojoj lokalnoj zajednici te objavljuju edukativne publikacije o očuvanju okoliša i zaštiti mora.

Ministarstvo zaštite okoliša je od 1999. do danas za provedbu 379 odabranih projekata i programa dodijelilo nevladinim udrugama gotovo 20 milijuna kuna novčane potpore.