DEMANTIJ

Ministarstvo objasnilo zašto Maškarin ne dobiva stipendiju

13.06.2013 u 15:42

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta demantiralo je navode iz članka objavljenog u Jutarnjem listu, a koji je prenio i tportal pod naslovom: Jesu li Maškarinu svi okrenuli leđa?

U današnjem Jutarnjem listu objavljen je tekst čija oprema sugerira da je ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović teško zakinuo Miroslava Maškarina ukinuvši mu samoinicijativno stipendiju za studij koju mu je u rujnu 2008. godine bio dodijelio tadašnji ministar Dragan Primorac. Kako je informacija objavljena u tekstu s nadnaslovom „Miroslav Maškarin sedam godina bez odštete za amputiranu nogu“ i naslovom 'Ministar Jovanović ukinuo stipendiju, a Ostojić me nije primio na razgovor' ne odgovara istini, priopćujemo sljedeće.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dodijelilo je Miroslavu Maškarinu posebnu ministrovu stipendiju (Odlukom ministra Dragana Primorca od 12. rujna 2008.) u iznosu od 1.000 kuna mjesečno. Isplata stipendije počela je u listopadu 2008. godine kada je Miroslav Maškarin upisao prvu godinu studija na privatnoj Visokoj poslovnoj školi „Utilus“ u Zagrebu. Prema odluci o dodjeli posebne ministrove stipendije uvjet za njezinu isplatu bila je potvrda o statusu redovitoga studenta koju je student bio dužan dostaviti Ministarstvu za svaku akademsku godinu.

Student Miroslav Maškarin dobivao je stipendiju tijekom akademske godine 2008./2009. kada je bio na prvoj godini studija, akademske godine 2009./2010. kad je upisao drugu godinu studija te akademske godine 2010./2011. kad je upisao ponavljanje druge godine studija.

U akademskoj godini 2011./2012. Miroslav Maškarin upisao je mirovanje studija pa mu je Ministarstvo sukladno Odluci dana 1. listopada 2011. obustavilo isplatu stipendije. U to vrijeme ministar znanosti, obrazovanja i sporta bio je Radovan Fuchs, a ne Željko Jovanović kojega Jutarnji list vezano uz slučaj Maškarin nije ni kontaktirao.

Napominjemo i kako su djelatnici Ministarstva nekoliko puta bili u kontaktu s odvjetnicom Miroslava Maškarina vezano uz nastavak isplate stipendije te su je izvijestili kako u tu svrhu Maškarin mora dostaviti potvrdu o studentskome statusu i nastavku studija, što do danas nije učinjeno. Ministarstvo dosad nije zaprimilo nikakvu dokumentaciju iz koje je vidljivo da je Miroslav Maškarin nastavio studij na privatnoj Visokoj poslovnoj školi 'Utilus' ili bilo kojoj drugoj visokoškolskoj ustanovi.