720 košnica

Ministarstvo će zbog pomora pčela financijski pomoći pčelarima, još uvijek se ne zna u kojem iznosu

21.04.2022 u 18:05

Bionic
Reading

Temeljem izvještaja međimurskih pčelara i inspekcije Državnog inspektorata (DIRH), dosad je šteta od pomora pčela zabilježena na 720 košnica, a iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju potpore za oštećene pčelare, izvijestili su u četvrtak iz tog ministarstva

Predstavnici stručnih službi Ministarstva poljoprivrede na čelu s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom te ravnateljima Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem i Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Jelenom Đugum održali su u četvrtak sastanak s predstavnicima pčelara koji su proteklih dana u Međimurskoj županiji doživjeli pomor pčela te predstavnicima DIRH-a, koji provode potrebne inspekcije na terenu, priopćeno je iz Ministarstva.

Veterinarska i poljoprivredna inspekcija su od trenutka prijave slučaja na terenu, uzeti su uzorci uginulih pčela, bilja, tla, saća i meda te će se njihovom analizom utvrditi uzrok uginuća pčela. Do sada je šteta zabilježena na 720 košnica, navodi se u priopćenju.

"Tražili smo pomoć županije i Ministarstva, ne samo putem financijskog obeštećenja već i da zajednički preventivno djelujemo i spriječimo takva događanja u budućnosti. Naišli smo na razumijevanje, gubitci će biti sanirani te će se raditi na dodatnim educiranjima poljoprivrednika kako bi suživot nas pčelara i poljoprivrednika bio obostrano korektan i produktivan", istaknuo je poslije sastanka predsjednik međimurske Udruge pčelara Agacija Željko Trupković.

Stručne službe iz Ministarstva obavezale su se učiniti sve u okviru svojih nadležnosti kako bi pomoć bila brza i učinkovita, a daljnja šteta spriječena. Po uzoru na program pomoći po pitanju pomora pčela u 2020., formirat će se potpora oštećenim pčelarima koja će im omogućiti obeštećenje iz državnog proračuna, a u što je moguće kraćem roku će se izraditi posebni natječaj za obnovu proizvodnih potencijala iz Mjere 5 Programa ruralnog razvoja, najavljeno je iz Ministarstva. 

Također, u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom, Ministarstvo će izdati i formalnu uputu i naputak za postupanje u takvim slučajevima, kako bi se olakšala teška situacija oštećenim pčelarima i dodatno koordinirala postupanja nadležnih tijela te ubrzala potrebna pomoć. Savjetnici Ministarstva, pak, preventivno će udvostručiti svoje već značajne napore u educiranju poljoprivrednih proizvođača vezano uz opasnosti nesavjesnog korištenja sredstava za zaštitu bilja.

"Sastanak je bio konstruktivan i produktivan i rezultirat će nizom aktivnosti svih uključenih kako bismo prevenirali ovakve slučajeve i potaknuli odgovorno i savjesno ponašanje onih koji koriste sredstva za zaštitu bilja. Reagirali smo brzo i konkretno i 2020. godine, ukupno smo osigurali potporu ukupno vrijednu 1,5 milijuna, pri čemu smo obeštetili 38 pčelara s ukupno 1.300 pčelinjih zajednica i omogućili obnovu proizvodnih potencijala 16 pčelara. Saniranje štete i obnovu proizvodnje ćemo omogućiti i sada te radimo na unapređenju sustava odgovornog korištenja sredstava za zaštitu bilja", izjavio je državni tajnik Tušek. 

Naime, Fitosanitarni informacijski sustav (FIS) sustav se nadograđuje kako bi se raspolagalo s detaljnijim podacima o korisnicima i korištenju pesticida, na način da će se sustav softverski povezati s prodajnim mjestima te na taj način omogućavati preuzimanje kataloga SZB od strane prodajnih mjesta, mogućnost provjere prava kupovine za pojedinog kupca i zaprimanje podataka o prodaji sa strane FIS sustava. Nakon uspostave nadograđenoga sustava u FIS-u će biti evidentirana točna količina sredstava za zaštitu bilja koju je kupac (imenom i prezimenom) kupio na određenom prodajnom mjestu u određenom vremenskom periodu, kaže se u priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju na zakonsku regulaciju postupanja s pesticidima

Iz Ministarstva podsjećaju da je postupanje s pesticidima regulirano je Zakonom o održivoj uporabi, pri čemu svatko tko koristi pesticide namijenjene za profesionalnu primjenu, da bi ih kupovao i primjenjivao mora imati valjanu iskaznicu kojom dokazuje da je prošao edukaciju o održivoj uporabi pesticida.

Propisano je da profesionalni korisnik, ako tretira poljoprivrednu kulturu u vrijeme cvatnje kontaktnim sredstvom opasnim za pčele, mora najmanje 72 sata prije tretiranja obavijestiti najbližu udrugu pčelara i Hrvatski pčelarski savez.

U vrijeme cvatnje zabranjena je uporaba sistemičnih sredstava opasnih za pčele. Primjena kontaktnih sredstava opasnih za pčele u vrijeme cvatnje dopuštena je samo u noćnim satima. Kod tretiranja višegodišnjih nasada treba paziti na floru koja služi za zatravljivanje te korovnu floru koje ne smiju biti u cvatnji odnosno moraju biti pokošene u trenutku tretiranja sredstvima opasnim za pčele ili se mora na drugačiji način spriječiti da sredstvo ne dođe u dodir s njom.

Novi Zakon o održivoj uporabi pesticida izglasan je u Hrvatskom saboru te će stupiti na snagu krajem travnja ove godine. U odredbama novog Zakona su uz pčele obuhvaćeni i drugi divlji oprašivači te je propisano da profesionalni korisnici prije svakog tretiranja pesticidima opasnim za pčele moraju obavijestiti, osim najbliže udruge pčelara i Hrvatskog pčelarskog saveza, i povjerenika za izvođenje evidencije pčelara i pčelinjaka te katastra pčelinjih paša po županijama i pčelarskim udrugama, zaključuje se u priopćenju.