LINIĆ: NEMA REBALANSA

Ministarstva su probila proračun za 800 milijuna kuna

30.08.2012 u 15:47

Bionic
Reading

Ministarstva troše više nego im je proračunom sredstava dodijeljeno, a ministar financija Slavko Linić danas je prije sjednice Vlade rekao kako je su sva ministarstva u proboju 800 milijuna kuna

Ministar je neumoljiv, rebalansa neće biti. 'Svatko se mora uklopiti u svoje veličine i to znaju svi ministri', rekao je, ali i dodao da to nije stvar ministra financija, nego stvar Vlade.

'Proboji su sve zajedno oko 800 milijuna kuna na svim ministarstvima i to se može uštedjeti', kazao je Linić i objasnio kako. 'Manja primanja na plaću, dodaci na plaću, prekovremeni rad i ugovori o djelu. To neka naprave i to će biti do kraja godine riješeno', kazao je ministar financija i potvrdio kako smanjenja plaća u ministarstvima neće biti.


Da rebalansa neće biti uvjeren je i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji misli da je ostvariti cilj ušteda u svom ministarstvu. 'Ako uspijemo potpisati izmjenu Temeljnog kolektivnog ugovora sa javnim službenicima, ostaje nam ušteda na dvije godine dvije milijarde kuna. Posebno ćemo obratiti pažnju na granske kolektivne ugovore gdje isto sa sidnikatima treba razgovarati o nekim stvarima', rekao je Mrsić.

Daljnje uštede najavio je i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, čiji se resor nalazi u teškoj financijskoj situaciji, u kojoj, prema pisanju medija, čak prijeti rezanje plaća sudaca i tužitelja.

'Radi se o sustavu koji je došao u ovu situaciju godinama i ne može se preko noći promijeniti. Potrebna su sustavna rješenja na kojim radimo', kazao je Miljenić.

Razlog za ovakvu situaciju su i, kako kaže, dospjele obveze, koje se nisu vidjele po primopredaji ministarstva od strane bivše vlasti. O prekovremenima je pak rekao, da za njima nema potrebe. Dodaje pak kako treba postaviti pravila koja će naznačiti točno gdje se ide i koliko se troši.

Napravit će se i analiza o možebitnim otpuštanjima, jer kako kaže ministar, 1061 čovjek je na ugovoru na određeno, a to će se morati revidirati.

Miljenić o uštedama u pravosuđu