rohani ih prozvao

Ministar UAE: Sporazum s Izraelom nije usmjeren na Iran

17.08.2020 u 10:47

Bionic
Reading

Sporazum Ujedinjenih Arapskih Emirata o normalizaciji odnosa s Izraelom bila je "suverena odluka" koja nije usmjerena na Iran, rekao je ministar UAE za vanjske poslove Anvar Gargaš u ponedjeljak.

UAE je u nedjelju rekao da je pozvao iranskog otpravnika poslova u Abu Dabiju i predao mu "oštro intonirano pismo" kao reakciju na govor iranskoga predsjednika Hasana Rohanija koji je ministarstvo vanjskih poslova opisalo kao "neprihvatljiv".

Rohani je u subotu rekao da je UAE počinio "veliku pogrešku" potpisivanjem sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom i nazvao to izdajom zaljevske države.

Sporazum pod pokroviteljstvom SAD-a smatra se jačanjem protivljenja regionalnoj sili Iranu, koji zaljevske zemlje, Izrael i SAD vide kao glavnu prijetnju na Bliskom istoku.

"Mirovni sporazum između UAE i Izraela suverena je odluka koja nije usmjerena na Iran. Rekli smo to i ponavljamo. Ne dopuštamo upletanje u svoje odluke", napisao je na Twitteru Gargaš.

Glavni tajnik šestočlanog Zaljevskog vijeća za suradnju u nedjelju je osudio "prijetnje" Rohanija i drugih iranskih dužnosnika prema UAE zbog potpisanog sporazuma.