novi sustav

Stižu elektroničke vinjete: Butković otkrio kad kreće nova naplata cestarine

03.01.2023 u 11:22

Bionic
Reading

'Činjenica je da je bezrazložno došlo do povećanja cijena, što kod nekih trgovačkih lanaca, što kod nekih distributera goriva. Činjenica je da je Vlada poglavito u jesenskom dijelu intervenirala paketom od 21 milijardu kuna da bi pomogla gospodarstvu, kad govorimo o cijeni plina, struje i goriva, tako da nije bilo nikakvog razloga da se povećaju cijene', rekao je ministar prometa Oleg Butković te se osvrnuo na novi sustav naplate cestarina

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković gostujući na N1 Televiziji rekao je kako živimo u tržišnoj ekonomiji pa ne bi bilo dobro da Vlada nameće cijene ili uvodi mjere poput popisa trgovaca koji su nepotrebno previše povisili cijene.

'Ima puno stvari koje Vlada može koristiti, ali ne bi bilo dobro da dođe do toga. Pozivam sve da se urazume. Razlog da dođe do bilo kakvih povećanja cijena ne može biti uvođenje eura', rekao je Butković.

Ugostiteljstvo i prodaja hrane bilježe najveću inflaciju, kaže ministar, dodavši da to nije dobro.

'Niste mogli uvesti crnu listu kad niste znali da će netko to napraviti 1. siječnja. Niste mogli znati da je netko povisio cijene dok se to nije dogodilo. Pravila igre su postojala kod pretvaranja kune u euro, a ovo što se dogodilo sad dogodilo se u zadnja dva dana', rekao je ministar te dodao kako ga 'nije previše iznenadilo što su cijene rasle poznavajući naš mentalitet'.

Istaknuo je da prije uvođenja novog sustava naplate postoje modeli koje će Vlada uvesti na Bregani i Rupi te da je jedna od opcija ukidanje naplate.

'Ove godine imali smo povijesno naplaćenu cestarinu na našim autocestama, preko tri milijarde kuna, to nikad nismo imali. U tom smislu idemo u implementaciju novog, beskontaktnog sustava naplate cestarine', rekao je Butković, napominjući da ga možemo očekivati od iduće godine te da ranije 'ne može biti'. Cijeli sustav košta 500 milijuna kuna.

'Neće biti rampi, imat ćete poseban račun na kojem ćete biti posebna sredstva koja će se skidati ulaskom i izlaskom s autoceste. Više nema rampi, nema gužvi i cilj je povećati promet na autocestama. To je vid elektroničke vinjete, vidite da se klasične vinjete napuštaju', rekao je Butković.

Govoreći o svom odlasku na novogodišnji koncert Bečke filharmonije, Butković je rekao da je sam platio svoju ulaznicu.

'Navikli ste me gledati na gradilištima i u poslu pa je možda bilo čudno da sam se našao na takvom koncertu. Dugo godina imao sam želju otići na takvo nešto. Prijatelj je nabavio te karte po redovnoj proceduri. Supruga mu je bila bolesna pa sam išao ja s njim', rekao je Butković, ponovivši da je svoju kartu platio, ali da cijena nije bila 1200 eura.

'To nije poklon, to nije bio nikakav službeni protokol, ja sam išao isključivo u privatnom aranžmanu. Bilo je lijepo. Jedanput u životu vam se pruži prilika da takvo nešto vidite', rekao je Butković.