proširena suradnja

Nova uloga: Hrvatska će zbrinjavati ranjenike iz Ukrajine, dogovorena početna faza

29.03.2023 u 20:29

Bionic
Reading

Ministar Medved iskazao punu podršku ukrajinskom narodu u borbi za slobodu te zahvalio što u Hrvatskoj vide prijatelja i partnera koji može pomoći Ukrajini svojim iskustvom iz Domovinskog rata

U Ministarstvu hrvatskih branitelja 29. ožujka 2023. održana je videokonferencija hrvatske i ukrajinske strane vezano za provedbu Odluke o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine u Republici Hrvatskoj, koju je Vlada RH donijela 16. ožujka 2023. Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je uvodno pozdravljajući ministricu branitelja Ukrajine Juliju Laputinu iskazao punu podršku ukrajinskom narodu u borbi za slobodu te zahvalio što u Hrvatskoj vide prijatelja i partnera koji svojim znanjem i iskustvom iz Domovinskog rata želi i može pomoći Ukrajini.

Predstavnici Hrvatske i Ukrajine o zbrinjavanju ranjenika Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MORH

Videokonferenciji je nazočio ukrajinski veleposlanik u RH Vasilj Kirilič, te predstavnici Ureda Predsjednika Vlade RH, Ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja koji su ujedno i članovi radne skupine.

Cilj provedbe Odluke Vlade je pružanje konkretne pomoći Ukrajini u vidu zbrinjavanja ranjenih osoba, njihovo liječenje i rehabilitaciju u Hrvatskoj. U početnoj fazi Hrvatska bi mogla prihvatili do 20 ranjenih osoba iz Ukrajine, veterana ili civila, odnosno o traženju i prioritetima ukrajinske strane. Tijekom sastanka naglašena je važnost institucionalne suradnje u realizaciji Odluke i uspostava izravne komunikacije između institucija Vlade RH i Vlade Ukrajine.

Ministrica Laputina zahvalila je Vladi RH, ministru Medvedu te nazočnim resorima na inicijativi i spremnosti u pružanju konkretne pomoći, kao i na dosadašnjem angažmanu kako bi se što prije pristupilo realizaciji Odluke. Članovi hrvatske radne skupine predstavili su mogućnosti svojih resora i ukazali na otvorena pitanja za provedu ove odluke, te je dogovorena uspostava izravnih kontakata između resora radi operativne realizacije, kao i redovita koordinacija u vidu ovakvih videokonferencija, a sve kako bi se što prije realiziralo liječenje i rehabilitacija ranjenih osoba iz Ukrajine.

  • +21
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Ignacio Marin Fernandez / AFP