ključna odluka

Ministar Kuščević već sutra podnosi ostavku, to je scenarij Martine Dalić?

02.07.2019 u 21:51

Bionic
Reading

Ne postoje više dvojbe u HDZ-u oko toga da ministar uprave Lovro Kuščević zbog afera s imovinom mora otići, sada je samo pitanje kako će se postaviti Andrej Plenković kako ne bi ispalo da pristaje na ultimatum HNS-a koji je prvi javno zatražio smjenu, zaključak je nakon razgovora s više sugovornika iz svih političkih opcija.

Najelegantnije bi bilo rješenje da Kuščević sam podnese ostavku, slažu se naši sugovornici, uvjereni da će se takvo što u dogovoru s premijerom i dogoditi. Tada može reći, kao i Martina Dalić, da nije napravio ništa loše, ali da je postao prevelik teret Vladi i stranci, javlja Jutarnji list:

'Prevladava takvo mišljenje jer je ova afera izravno povezana s funkcijom koju obnaša i koju je obnašao. Ako dođe do smjene, a izvjesna je, onda će do toga doći jedino na način da on sam da ostavku' - uvjeren je u izjavi za Jutarnji jedan član Predsjedništva HDZ-a.

Premijer je već mogao razriješiti situaciju s Kuščevićem, ali on je ovih dana zauzet oko pregovora o budućim čelnim ljudima Europske unije pa se čeka da se u srijedu vrati u Zagreb. Ako dođe do dogovora, Plenković bi, a očekuju to i izvori bliski ministru uprave, mogao već u srijedu prije ili poslije užeg kabineta i sjednice Vlade, koja počinje u 15 sati, razgovarati s Kuščevićem. No, pitanje je hoće li odmah u srijedu dati ostavku, budući da se sastanak s koalicijskim partnerima očekuje tek idući tjedan, najvjerojatnije u utorak. No, možda baš zbog toga premijer odluči razriješiti u srijedu problem kako ne bi ispalo da pristaje na ultimatume koalicijskih partnera.