SINDIKALNO PISMO MILANOVIĆU

'Ministar je pokazao da ga nije briga i zato mora otići!'

Bionic
Reading

Hrvatska udruga radničkih sindikata od premijera Zorana Milanovića traži smjenu ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića i to zbog skandalozne izjave kako ga ne zanima koje će se putničke linije ukinuti na željezničkim prugama

'Prisiljeni smo oštro reagirati jer smo zgranuti izjavom ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića koji je, na opće čuđenje struke i javnosti, mrtav hladan izjavio da niti zna, niti ga zanima koje će se linije vlakova ukinuti na željezničkim prugama u ionako osiromašenim i prometno loše povezanim krajevima zemlje', stoji u prosvjednom pismu Hrvatske udruge radničkih sindikata upućenom premijeru Milanoviću.

Pitaju se zar ministra Hajdaša Dončića uistinu ne zanima kako će funkcionirati željeznički promet u zemlji u kojoj je upravo on na čelu ministarstva odgovornog za tako važan segment. 'Kome prepušta odluku koja može unazaditi i još više izolirati ionako opustjele i osiromašene dijelove zemlje iz kojih ljudi bježe jer nemaju osnovne mogućnosti za kakav-takav život. Ni posao, ni mogućnost školovanja i obrazovanja svoje djece, a sada bi im ukinuli i jedinu vezu s urbanim središtima. A ministra sve to uopće ne zanima. On čak ne želi znati ni koje su to linije, koja su to sela, koliko je to ljudi. Za ovakvu drastičnu odluku kakvu on donosi očekuje se da barem u svakom trenutku zna reći i objasniti zašto svakom pojedinom selu onemogućuje tu jedinu vezu s najbližim gradom. Očekuje se minimum socijalne osjetljivosti', ističu.

Ocjenjuju kako ministar prometa 'svojim stavom odašilje jednu jedinu poruku: nije me briga!' i smatraju da bi ministra Hajdaša Dončića itekako trebalo biti briga za ovaj problem jer je upravo to njegov posao.

'Nedopustivo je odmahnuti rukom i produžiti dalje, a tako važnu odluku svaliti na leđa osiromašene lokalne uprave koja jedva spaja kraj s krajem i zaista je iluzorno očekivati da može financirati ne lokalne, već državne željezničke pruge. Ministar Dončić jasno je dao do znanja da ga nije briga ni za te krajeve ni za te ljude, potpuno zaboravivši da je njegov posao služiti njima. Preko ovakvog indolentnog stava, bez ikakve socijalne osjetljivosti, zaista ne možemo prijeći i zato tražimo smjenu ministra Siniše Hajdaša Dončića', zaključuju sindikalisti u svom otvorenom pismu HURS-a upućenom premijeru Milanoviću.


HDZ protiv ukidanja željezničkih linija u Slavoniji

Osječko-baranjski HDZ usprotivio se danas planiranom ukidanju željezničkih linija prema istoku Hrvatske, a od Vlade je zatražio aktivnije traženje sredstava iz europskih fondova za obnovu željezničkog i cestovnog koridora te da država subvencionira javni prijevoz.

Ukidanjem pojedinih željezničkih linija Vlada planira uštedjeti 130 milijuna kuna, izjavio je na konferenciji za novinare u Osijeku predsjednik županijskog HDZ-a Ivan Anušić, naglasivši kako je istok Hrvatske već godinama 'zadnja stvar' svim Vladama, a posebice aktualnoj, što je za HDZ neprihvatljivo.

Zatražio je da se nadležna ministarstva okrenu sredstvima iz europskih fondova te da Vlada, po uzoru na druge europske zemlje, subvencionira javni prijevoz u Hrvatskoj.

Javni prijevoz u Europi je svagdje subvencioniran i nigdje nije profitabilan, niti je njegova zadaća da bude profitabilan, rekao je, naglasivši kako je javni prijevoz krvožilni sustav svake države kojim se koriste učenici, studenti i radnici.

Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a zatražio je da Vlada pronađe potrebna sredstva i ne ukida ove linije te da privlačenjem sredstava europskih fondova, u preostalom dijelu mandata, napokon poduzme pozitivan i kvalitetan potez za građane.