obnova nakon potresa

Ministar Horvat: Sudbina Damira Vanđelića je u njegovim rukama. Ako povjerenje opravda bit će ravnatelj, a ako ga u jednom trenutku poljulja, tražit ćemo neku drugu osobu

19.07.2021 u 20:19

Bionic
Reading

554 dana prošla su od potresa koji je pogodio Zagreb. U cijelom tom razdoblju uklonjene su tek tri stradale kuće. Razloge za sporu proceduru ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić pronalazi u sporosti Ministarstva graditeljstva u kojem je, kaže, premalo zaposlenih

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat je kazao za RTL Danas da bi rado da Fond postane jaki motor i da ne radi u leru jer razloga za neku drugu brzinu već u ovom trenutku ima.

Prethodno je, podsjetimo, Vanđelić izjavio da je Fond jak motor koji radi u leru jer mu ministarstvo ne prosljeđuje rješenja.

'Prve pravomoćne odluke u Fondu smo stavili sredinom četvrtog mjeseca i te tri odluke koje su prve stigle, temeljem tih odluka ugovoreno je uklanjanje prva tri objekta. 19 odluka je u ovom trenutku kod kolege Vanđelića, 24 su još u završnoj fazi. Bit će mu dostavljene vrlo brzo. To su pravomoćni akti. Dozvolite mi da javnosti objasnim špekulacije, odnosno nekorektnosti koje se događaju u tumačenju svih tih brojki', kazao je Horvat.

Istaknuo je da su nakon prvog potresa koji se dogodio u Zagrebu zaprimili smo 2183 zahtjeva i razriješili ih 1672.

'Temeljem tih zahtjeva, do sada građanima Grada Zagreba isplaćeno je 56 milijuna i 711.000 kuna od odobrenih 57 milijuna i 363.000. Upozorit ću vas i podsjetiti da smo dodatnih 120 milijuna kuna, odlukom Vlade, preraspodijelili na proračune jedinica lokalne i područne samouprave Banovine i svih gotovo 120 milijuna je gotovo utrošeno', poručio je ministar.

Na upit novinara da se brojke ne podudaraju Horvat je kazao da objašnjava otkud brojka 87 milijuna i 363.680 kuna, a kolegu Vanđelića će biti potrebno pitati otkud njemu brojka od 33 milijuna kuna.

Horvat je kazao i da zakon u ovom trenutku ima dva ključna problema - i na Banovini i u Zagrebu. 'Prvo - neriješeni vlasnički odnosi i drugo - u registrima koje imaju ili Grad Zagreb ili županije pogođene potresom, odnosno država, nemamo pravilnu evidenciju i akata (akti su ovom trenutku i nepostojeći, dakle nema ih) temeljem kojih je građen određeni objekt koji je doživio određeni stupanj oštećenja.

Odgovarajući na pitanje da komentira riječi gospodina Vanđelića koji kaže da njegova budućnost na čelu Fonda ovisi o ministru Horvatu i da je u njegovim rukama, ministar je kazao da se neće osvrtati na izjave kolege Vanđelića koje šalje preko medija, ali ono što je činjenica, dodaje, je da je sudbina gospodina Vanđelića samo i isključivo vezana uz Damira Vanđelića. 'Dobio je povjerenje i ako ga opravda bit će ravnatelj. Ako se to povjerenje u jednom trenutku poljulja, tražit ćemo neku drugu osobu'. uaključio je ministar.