šef sdp-a

Grbin: Obnova stoji. Svelo se na to da se direktor Fonda za obnovu Vanđelić i ministar Horvat svađaju do te mjere da ministar poziva direktora Fonda da podnese ostavku

15.07.2021 u 19:01

Bionic
Reading

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, osvrnuo se na rad Sabora, najavu obvezu cijepljenja, ali i posljednjim uhićenjima u Zagrebu

Na pitanje očekuje li izvanrednu sjednicu obzirom na najave da bi cijepljenje ipak moglo biti obvezno u zdravstvu, prosvjeti i socijali, Grbin je za RTL Danas rekao: 'Ne znam što bi rekao na tu najavu. Premijer je prije neki dan rekao da neće biti obveznog cijepljenja. Do danas se nešto promijenilo. Ako se bude uvodilo obvezno cijepljeno, očekujmo jasne podloge'.

Dodao je da je u Hrvatskoj sve moguće, ali da ako želimo raditi ispravno, potrebno je promijeniti zakon o zaštiti pučanstva.

Ako nam se pokažu temelji za takve odluke, onda ćemo to podržati. Ali, ako ne bude podloga koje to dokazuju, onda takvu odluku nećemo podržati. Želim vidjeti konkretne materijale", poručio je Grbin.

Kazao je da je cijepljenje evidentno izlazak iz krize.

"Očito kampanja Vlade ima grešaka, ne uspijeva motivirati ljude. Ali ne čudi. Premijer je tri puta govorio da smo pobjedili pandemiju. Trebamo uvjeriti ljude da je potrebno. Ako vidim materijale koji će reći da je obvezno cijepljenje dobra stvar, onda ću to podržati", jasno će.

Smatra da je Vlada imala zadaću educirati ljude i provesti kampanju kojom će ljude uvjeriti da je cijepljenje ispravno.

'U nekim drugim zemljama je to uspjelo. U Hrvatskoj nije", kaže Grbin.

Osvrnu se i na ustavnu stanku od dva mjeseca u Saboru. Upitan zašto zašto to SDP nije promijenio kada je mogao kazao je da je to zato što je za promjenu ovog režima potrebna dvotrećinska većina u Saboru.

'I kada smo to predlagali 2013. godine, nismo dobili potporu drugih stranaka, odnosno, nazovimo ih pravim imenom, HDZ-a', kaže Grbin.

Na pitanje što će postići s interepalcijom zbog obnove, predsjednik SDP-a kaže:

"Nužnost. Činjenica je da obnova stoji. Mi smo se sveli na to da se direktor Fonda za obnovu i mionistar Horvat svađaju do te mjere da ministar poziva direktora Fonda da podnese ostavku. Ovo što se događa je naprosto sramota. Stvari stoje. Želimo da se to sve ubrza. Želimo govoriti o tome u Saboru. Želimo da se riješe problemi kao oni sa zgradama koje nisu legalizirane".

Osvrnuo se na nova uhićenjia u Zagrebu.

"Tragično je da se ta uhićenja događaju kada pokrovitelj ili umre ili padne s vlasti. Ovo koji su do sada uhićeni spadaju u kategoriju sitnih riba. Znamo što se događalo i sa Žičarom i svim drugim stvarima u Zagrebu. Očekujem da policija i DORH nastave raditi svoj posao. No, mene zanima sudski epilog. Hrvatska ima ozbiljne probleme s pravosuđem", kaže Grbin.

Na pitanje je li revizijom članstva SDP-a zapravo želi maknuti kritičare iz stranke, Grbin kaže:

"Kada sam se kandidirao za predsjednika SDP-a, najavljivao sam novi SDP. Mi moramo znati na čemu smo, moramo se pogledati u ogledalo kako bismo se građanima mogli predstaviti", rekao je na kraju Peđa Grbin.