tri dana za prijavu

Ministar Fuchs: Više od 40 škola prijavljeno za cjelodnevnu nastavu

02.05.2023 u 20:55

Bionic
Reading

Još su tri dana ostala za prijave za sudjelovanje u eksperimentalnom programu Cjelodnevna škola. Ministarstvo je prihvatilo dio primjedbi na e-savjetovanju pa je program izmijenjen i produljen je rok za prijavu. A koliko su u školama zadovoljni ponuđenim modelom i ima li još nekih izmjena, govorio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u Dnevniku HTV-a.

Jedna od važnijih izmjena je to što je obvezni dio nastave skraćen za jedan sat. Jedan dan u razrednoj nastavi - u klupe učenici sjedaju u 8 sati i počinje uobičajena nastava, 5 školskih sati s odmorima do 12:40. Stanka za ručak trajat će najviše 40 minuta, a nakon objeda djeca ponavljaju gradivo i pišu zadaće. I tu je kraj obveznog dijela za učenike prvih četiriju razreda. Oni stariji ostat će ipak malo dulje, do 14:40, zbog većeg broja predmeta. Poslijepodne je rezervirano za izborne aktivnosti - primjerice jezike, sport ili dramsku skupinu. Djeca se uključuju prema afinitetima, a taj neobvezni dio završava u 17 sati.

'Preko 40 škola prijavljeno je za cjelodnevnu nastavu, a prijave traju do kraja tjedna. Imamo najave da će ih biti još. Uz sve pojedine loše prognoze, bit će dovoljno škola', rekao je Radovan Fuchs za HRT.

Školama široka autonomija

Naglasio je da osobe kada biraju učiteljski poziv, na prvom mjestu im je ljubav prema djeci i tom pozivu.

'Sve što dovodi do poboljšanja i načina poučavanja, svima bi trebalo biti na prvom mjestu. Koncept cjelodnevne škole ide prema tome da omogući što bolje obrazovanje djeci, da ih pripremi za nastavak školovanja, da im omogući kvalitetan život u obitelji i bavljenje svim ostalim aktivnostima. Djeca su do 2 sata u školi gdje se rješavaju predavanja, pisanje domaćih zadaća i učenje. Nakon toga idu kući ili ostaju u daljnjem programu škole gdje treba organizirati niz aktivnosti. U tom smislu dana je široka autonomija svakoj školi da to kreira kako god ona misli da je najbolje te u suradnji s roditeljima organizira rad škole', rekao je.

"Škola je mjesto gdje se mora odvijati obrazovni proces"

Naglasio je kako je škola mjesto gdje se mora odvijati obrazovni proces, a odgojni neka se odvija kod kuće. Rekao je kako bi i sam svojoj unučadi preporučio cjelodnevnu školu.

Rekao je da će svi učitelji koji rade u cjelodnevnoj školi dobiti određeni dodatak shodno tome. 'Za razredništvo 5 posto, ali i svi oni koji rade iznad propisane norme, njima rastu plaće do 25 posto', dodao je.