novi slučajevi

Ministar Beroš: Dvoje liječnika iz KB Dubrava zarazilo se izvan bolnice

15.03.2020 u 14:40

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u nedjelju da su dvije pozitivne osobe na koronavirus u Kliničkoj bolnici Dubrava, poručivši da to nije neočekivano.

Dvoje liječnika zarazilo se izvan bolnice, a riječ je o kontaktima bolesnika koji su došli u Hrvatsku iz inozemstva, rekao je ministar Vili Beroš nakon sastanka u Vladi.

Rekao je da takva situacija nije neočekivana te da se već dva mjeseca pripremaju za to.

"Situacija će dalje biti pod kontrolom, imamo planove koji datiraju od ranije gdje smo predvidjeli da KB Dubrava bude primarni respiratorni centar. Dobra je okolnost što se upravo ondje dogodila ta infekcija tako da je ubrzala naše pripreme za taj scenarij", objasnio je Beroš.

Dodao je da postoji i drugi sekundarni centar za prijam bolesnika.

S ova dva slučaja iz bolnice Dubrava, broj zaraženih koronavirusom popeo se na 49, rekao je ranije premijer Andrej Plenković.

Da su u Kliničkoj bolnici Dubrava utvrđena dva slučaja zaraze koronavirusom, zbog čega će bolnica biti evakuirana, ranije je potvrdio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

  • +12
Zagreb: Ministar Beroš potvrdio zarazu liječnika iz KB Dubrava Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

"Znam samo da su dva djelatnika potvrđena, detalje ne znam", rekao je Capak za Dnevnik. hr. i potvrdio kako će zbog toga evakuirati bolnicu u zagrebačkoj Dubravi.

Dva novooboljela pacijenta od koronavirusa u Zagrebu liječnici su KB Dubrava, piše Jutarnji list na svom portalu i navodi kako će, po svemu sudeći, KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice preuzeti sve pacijente na hitnim prijemima koji bi inače bili liječeni u KB Dubrava.

Prijedlog je, navodi Jutarnji list, da KB Dubrava zbog činjenice da je virus 'ušao' u bolnicu postane tzv. respiracijska bolnica za liječenje najtežih pacijenata oboljelih od Covida-19. Uredba koju je donio ministar, a po kojoj zdravstveni djelatnici dok traje epidemija mogu biti 'seljeni' iz jedne u drugu ustanovu, temelj je za budući rad u KB Dubrava odnosno u ispomoć će im dolaziti liječnici iz drugih zagrebačkih bolnica koji se bave intenzivnom skrbi.