STAZAMA HASANBEGOVIĆA

Ministar Barišić ustaškog ministra Makanca nazivao mučenikom

27.10.2016 u 15:18

Bionic
Reading

Pavo Barišić, novi ministar obrazovanja, u znanstvenom članku ‘Filozofija povijesti Julija Makanca’, objavljenom u časopisu Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine 1992. godine, Makanca, ministra obrazovanja u režimu Ante Pavelića naziva hrvatskim mučenikom.

Prikazujući Makančev životopis i afirmirajući njegov filozofski rad na 15 stranica, Barišić je upadljivo zatajio njegovu predanost zločinačkoj ustaškoj ideji i u svojem tekstu nije ni na jednom mjestu osudio njegovu ulogu u ustaškom režimu, kao ni sam ustaški režim, pišu Novosti.

Pripadnik Ustaškog pokreta i doktor filozofije Julije Makanec odigrao je istaknutu ulogu već u prvim danima NDH, da bi 1942. postao pročelnik za duhovni odgoj u Ustaškoj mladeži, a 1943. godine i ministar narodne prosvjete NDH. Zbog toga je 1945. zajedno s ostalim uhvaćenim ustaškim ministrima u Austriji izveden pred Vojni sud, a potom i osuđen na smrt i strijeljan.

Barišićev članak o visokopozicioniranom pripadniku Ustaškog pokreta kada je objavljen bio je prepoznat kao skandalozan i zbog njegove objave u Prilozima profesor filozofije Josip Talanga podnio je ostavku u uredništvu tog časopisa.

'Dao sam ostavku jer Barišić nijednom riječju u tom članku nije osudio činjenicu da je Makanec bio ideolog NDH', potvrdio je Novostima Talanga, redoviti profesor i donedavni voditelj Hrvatskih studija.

Posebno je, dodao je, bio zgrožen izostankom reakcija drugih članova uredništva.

'To što se događalo nazvao sam salonskim ustaštvom', kazao je Talanga za Novosti.

Tportal pokušao je stupiti u kontakt s ministrom Barišićem, ali na telefonske pozive nije odgovarao. Čitav njegov rad možete pročitati ovdje

Posljednje dvije hrvatske vlade kao da ne mogu pobjeći od aveti prošlosti. Podsjetimo, za bivšeg ministara kulture Zlatka Hasanbegovića otkrilo se da je ustaše u časopisu Nezavisna Država Hrvatska 1996. nazvao herojima, mučenicima i šehidima, a sporna je bila kapa s kojom je u devedesetima pozirao na splitskoj Rivi. Za jedne je riječ bila o ustaškoj kapi dok se Hasandbegović branio tvrdeći da je riječ o kapi postrojbi HOS-a.