LICEMJERSTVO

Ministar Bajs protiv, a kao građanin za umjetnu oplodnju

17.07.2009 u 08:41

Bionic
Reading

Lipanj 2009. godine: Vlada raspravlja o Zakonu o medicinskoj oplodnji. Đurđa Adlešič izlazi iz dvorane jer kao liberalka, objasnila je kasnije, nije mogla podržati toliko restriktivan i diskriminirajući zakon

Njezin kolega, ministar turizma Damir Bajs, ostao je sjediti. Šutke je digao ruku i podržao prijedlog zakona. Ništa u tome ne bi bilo sporno da se nekoliko mjeseci prije njegova tada nevjenčana supruga nije podvrgnula tom zahvatu. Ministar Bajs podigao je ruku da zabrani ono što je sam napravio.

'Neću ni potvrditi ni demantirati. Nemam komentara', kazao je u telefonskom razgovoru za Večernji.hr ministar Bajs te apelirao, 'dajte mi pravo da budem roditelj. Privatnost i prava mog djeteta štiti nekoliko zakona. Ja sam javna osoba, ali moje dijete nije.'

'Ne pišemo priču o djetetu, već o vama, vi ste političar i javna osoba, baš kao što su i vaši stavovi na sjednicama Vlade javni, a javna je i vaša dosljednost', argumentirali su svoj upit novinari.

'Objavite li bilo što, podnijet ću kaznene prijave. Upotrijebit ću sve što mi je na raspolaganju. A ja znam kako rade na sudu u Bjelovaru. Poštuju zakone, a vi radite protiv njih nekoliko. Svaki će vas sud zbog toga osuditi. Ne može biti interes javnosti važniji od nečijih prava', inzistirao je Bajs.

'Nitko vam ne oduzima pravo na roditeljstvo, ali ne mislite li da vaša ruka podignuta za zakon koji je struka ocijenila restriktivnim i nazadnim oduzima pravo roditeljstva tisućama parova? Istodobno, vi ste to pravo iskoristili. To je, u najmanju ruku, kontradikcija, ako ne i dvoličnost', nastavili su novinari.

'A zašto bih ja bio protiv tog zakona? To nije zakon iz mog resora. Je li netko bio protiv? Nije! Jest, Đurđa Adlešič je izašla iz dvorane. Ali nije glasovala protiv! Odšutjela je. A mogla je glasovati protiv. Znate kako se kaže, tko šuti, slaže se', odgovorio je ministar turizma.

Ministar Damir Bajs nije prekršio nijedan zakon. Kad su se njegova - tada nevjenčana - partnerica i on odlučili na postupak potpomognute oplodnje, zakon im to nije branio.

Izvanbračna zajednica je Obiteljskim zakonom potpuno izjednačena s brakom. Sva prava i dužnosti nevjenčanih supruga jednaka su onima bračnih. Tako su i nevjenčani parovi - kao supruzi Bajs - mogli iskoristiti svoje pravo na liječenje.

No ministar Bajs je podržao prijedlog novog zakona koji eksplicitno brani nevjenčanim parovima da učine ono što je učinio i on. Medicinska oplodnja, a posebno dijete, ovdje uopće nisu važni. Važno je da građanin Damir Bajs radi jedno, a ministar i političar Damir Bajs, koji živi od novca građana, radi potpuno suprotno.

Iako je ministar Bajs inzistirao da mu novinari otkriju izvor informacije te da mu podastru dokaze, ni u jednom trenutku nije ništa demantirao.

Potvrdu informacije da je Bajsova tada nevjenčana supruga bila u procesu medicinski potpomognute oplodnje Večernji je dobio iz više različitih i nezavisnih izvora.