SPORI POMACI

Minimalni rast potrošnje u travnju

03.06.2014 u 12:54

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u travnju promet u trgovini na malo realno porastao za 0,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je drugi mjesec zaredom kako potrošnja raste, ali sporije nego što se očekivalo

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u travnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno pao za 0,3 posto, dok je realno porastao za 0,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To predstavlja usporavanje rasta potrošnje, s obzirom da je u ožujku porasla za 1,3 posto.

To je i sporiji rast nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u travnju za 0,9 posto na godišnjoj razini. Svi su očekivali rast, u rasponu od 0,5 do 1,5 posto.

'Usporavanje rasta trgovine na malo na godišnjoj razini odražava slabosti na tržištu rada, koje i dalje karakterizira niska zaposlenost, visoka nezaposlenost, smanjenje realnog dohotka te usmjeravanje potrošnje na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba', navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

U cijeloj ovoj godini očekuju realan rast prometa u trgovini na malo za blagih 0,2 posto zbog visoke razine potrošačkog pesimizma, nastavka procesa razduživanja i smanjenja raspoloživog dohotka.

'U nastavku godine trgovina na malo bit će pod pozitivnim utjecajem očekivanja o dobroj turističkoj sezoni i vrlo niske baze, budući da se njezin realan promet nalazi na oko 20 posto nižim razinama u odnosu na 2008. godinu. S druge strane, najveća prepreka oporavku je slabo tržište rada koje je opterećeno niskom stopom zaposlenosti i strukturnim problemima', zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno za desetak dana.