Mini sendviči s više sireva u jednom

Mini sendviči s više sireva u jednom

11.05.2012 u 12:10

Bionic
Reading

Sendviči - moje omiljeno jelo! Uzviknula bi moja teta Željka prije svakog (za)griza u slasne kriške kruha između kojih bi se smjestio po komad pršuta, sira i list salate. Sutra, 12. svibnja, slavimo 250 godina postojanja tog, mnogima omiljenog jela!

Prošlo je 250 godina otkad je 4. grof od Sandwicha, John Montagu, zamolio svojega kuhara da mu složi jedan slastan sendvič!

Kao strastvenom kockaru teško mu se bilo odvojiti od kocke i pojesti nešto na žlicu ili u par slijedova. Zato mu je kuhar ubacio komad pečenoga mesa između dvije šnite kruha i servirao ručak idealan za - kockanje.

Na taj je način grof Sandwich postao omiljen među kolegama kockarima koji su ubrzo popratili njegov način hranjenja i počeli tamaniti sendviče k'o ludi!

Pretpostavljam da mu je to donijelo sreću u kockanju ;).

U Velikoj Britaniji postoji nacionalni tjedan sendviča u sklopu kojega se u gradiću Sandwichu u Kentu jedu - samo sendviči! I to najraznolikiji mogući. I to se sve odigrava svake godine 12. i 13. svibnjaod jutra do mraka.

Sendvič je u današnje vrijeme mnogima, tijekom tjedna, i doručak i ručak, a ponekad i večera. Što ne zvuči baš utješno, jer se niti kockamo (eventualno sa zdravljem), niti dokoličarimo pa nam se ne da kuhat'.

Iako, sendvič može biti itekako hranjiv, svjež i zdrav samo ako ga se potrudite ispuniti svježim namirnicama i omotati kakvim kvalitetnim kruhom.

Sendvič kojega vidite na fotkama, jedan je od mojih omiljenih. Služi mi uglavnom kao hrana za utjehu i kao takvog sam ga jednoć prezentirala u nekom od brojeva magazina Sensa sretna hrana.

Isti taj sendvič jela je moja majka u Italiji kod prijatelja njezinog oca, bračnog para Line i Ettorea. Često mi ga je spremala kad sam bila dijete, pa sam ga vjerojatno prihvatila kao jelce koje mi mami osmijeh na lice poškropljeno suzama ;).

Kad nabavite ili umijesite pravi baguette, pa ga razrežete na komade i premažete mješavinom sireva, mažurana, papra i maslinovog ulja, ubacite u pećnicu i nakon par minuta osjetite taj veličanstveni miris ... doći će vam da uzviknete; Pa gdje si bio do sada, o sendviču božanstveni?!


Poslužite ga uz malo kaparuna (plod biljke koja nam daje kapare, odnosno neprocvale pupove koje tako nazivamo i jedeno) i mini rajčice - dostojno ćete proslaviti 250 godišnjicu sendviča

Hrusk i u slast!

za 4 šnite sendviča

2 žlice mladog kozjeg sira
2 žlice skute
2 žlice naribanog parmezana ili kakvog starijeg kozjeg sira
prstohvat soli
prstohvat svježe mljevenog papra
malo svježeg mažurana
malo svježeg, nasjeckanog vlasca
maslac

maslinovo ulje

Zagrijte pećnicu na 180 C. U posebnoj posudi pomiješajte sireve, sol, papar i mažuran.

Kruščiće premažite maslacem, posipajte vlascem i premažite mješavinom sireva. Smjestite ih u vatrostalnu posudu i prelijte obilno maslinovim uljem.
Pustite da se peku desetak minuta.

Izvadite ih iz pećnice, posipajte svježim mažuranom i poslužite uz mini rajčice i kaparune.

Bingo! Pronašli ste utjehu! ;)

U prilogu je video recept za vijetnamski sendvič! Vegani i vegetarijanci će ga obožavati!