jednosatna obrana

[VIDEO] Milošević u Uskoku zanijekao krivnju, a njegov odvjetnik tvrdi: On je poslužio kao smokvin list da bi se sakrila operacija koja je bila u tijeku

07.07.2022 u 15:08

Bionic
Reading

Bivši SDSS-ov potpredsjednik vlade Boris Milošević iznio je u Uskoku jednosatnu obranu u kojoj je zanijekao poticanje na nezakonitu dodjelu državnih poticaja u slučaju pokrenutom nakon uhićenja ministra Darka Horvata, potvrdio je u četvrtak njegov odvjetnik

Miloševićev branitelj Anto Nobilo kazao je kako nema dokaza da je njegov branjenik nekog poticao na kazneno djelo, a istaknuo je da je istraga po spisu pri kraju.

''Milošević je poslužio kao smokvin list da bi se sakrila operacija koja je bila u tijeku, a on nije bio svjestan toga. Milošević je dostavio samo dvije liste kako bi se ispravile nepravilnosti prilikom dodjele sredstava'', dodao je Nobilo. Bivši potpredsjednik vlade, a sada saborski zastupnik Milošević nije davao izjavu nakon ispitivanja u Uskoku. Nobilo je i ranije isticao da se Milošević ne smatra krivim te da nije ušao u kaznenopravnu zonu jer se zalagao za svoje birače koji su ga izabrali.

Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio deset dana u istražnom zatvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran. Uz Horvata, Mandac i Miloševića u tom su kraku slučaja osumnjičeni i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić koji je u četvrtak ponovno uhićen, ovoga puta po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja.

Boris Milošević s odvjetnikom na USKOK-u Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

Iz Horvatova je slučaja proizašla i istraga protiv ministra Josipa Aladrovića kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Proširenjem istrage je uz Aladrovića osumnjičen i Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

Svi ostali osumnjičenici ranije su dali svoje iskaze u Uskoku. Nakon pokretanja istraga Aladrović i Milošević su neko vrijeme ostali na ministarskim dužnostima što je bio prvi slučaj da su pod istragom dvojica vladinih članova, a razriješeni su krajem travnja. Horvat je, kako se neslužbeno doznaje, uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u drugom slučaju, na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima". Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac. Prije ispitivanja u Uskoku Sabor je 1. srpnja Miloševiću skinuo zastupnički imunitet.