ne smatra se krivim

Bivši potpredsjednik Vlade Milošević na ispitivanju u Uskoku zbog sumnje oko nezakonite dodjele državnih poticaja

07.07.2022 u 12:54

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik vlade Boris Milošević u četvrtak prijepodne došao je na ispitivanje u Uskok koji ga sumnjiči zbog poticanja na nezakonitu dodjelu državnih poticaja u slučaju pokrenutom nakon uhićenja ministra Darka Horvata

Političar koji se nakon ostavke u Vladi RH vratio u Sabor kao zastupnik SDSS-a došao je u sjedište Uskoka u Vlaškoj ulici s odvjetnikom Antom Nobilom koji je okupljenim novinarima najavio da će nakon ispitivanja dati izjavu. Nobilo je ranije isticao da se Milošević ne smatra krivim te da nije ušao u kaznenopravnu zonu jer se zalagao za svoje birače koji su ga izabrali.

Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio deset dana u istražnom zatvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran. Uz Horvata, Mandac i Miloševića u tom su kraku slučaja osumnjičeni i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić koji je u četvrtak ponovno uhićen, ovoga puta po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja.

Boris Milošević s odvjetnikom na USKOK-u Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

Iz Horvatova je slučaja proizašla i istraga protiv ministra Josipa Aladrovića kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Proširenjem istrage je uz Aladrovića osumnjičen i Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret. Svi ostali osumnjičenici ranije su dali svoje iskaze u Uskoku.

Nakon pokretanja istraga Aladrović i Milošević su neko vrijeme ostali na ministarskim dužnostima što je bio prvi slučaj da su pod istragom dvojica vladinih članova, a razriješeni su krajem travnja. Horvat je, kako se neslužbeno doznaje, uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u drugom slučaju, na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima". Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac. Prije ispitivanja u Uskoku Sabor je 1. srpnja Miloševiću skinuo zastupnički imunitet.