curenje informacija

Miljević o ublažavanju izmjena Kaznenog zakona: 'Ovo je značajno povlačenje Vlade'

31.01.2024 u 10:42

Bionic
Reading

Izmjene Kaznenog zakona prema kojima bi se kažnjavalo 'neovlašteno curenje informacija' također je izazvalo žestoke reakcije, ali uz oporbu, i predsjednika Milanovića te novinara. No, u posljednjem dokumentu Vlada je ublažila prijedlog i od kaznenog progona izuzela novinare kada je riječ o objavi informacija iz istrage

'Ovo je značajno povlačenje Vlade od dosadašnjeg prijedloga koji je u saborsku proceduru otišao 11. siječnja ove godine. I tamo je bila burna saborska rasprava o tom prijedlogu, tamo nije bilo ni riječi o javnom interesu. Vi uvijek govorite i sada ispravno, je, da su se te informacije u medijima i objavljivale zbog javnog interesa. No, međutim, jedini ovlašteni predlagač zakona pred zakondavnim predstavničkim tijelom je Vlada', rekao je odvjetnik Veljko Miljević gostujući u Studiju 4 HRT-a gdje je analizirao utjecaj predloženih izmjena na kaznene postupke.

Naglasio je da je ključni aspekt spora bio u svrsi objavljivanja informacija. Istaknuo je kako Vlada nije tvrdila da se informacije objavljuju u javnom interesu već da su objavljene protivno javnom interesu ili u zaštiti privatnih interesa s ciljem ugrožavanja određenih predstavnika političko-izvršne vlasti.

Govoreći o pravnim sintagmama, Miljević je naglasio da se ne mogu izbjeći i da je pojam interesa opće pitanje koje zahtijeva kreativnost sudaca u primjeni zakona.

Posebno je istaknuo naglasak Europskog suda za ljudska prava na izuzimanju novinara u određenim situacijama, čime se štiti njihova sloboda izražavanja. Odvjetnik je zaključio naglašavajući važnost članka 285., stavka 6., koji jasno navodi da su novinari izuzeti od dužnosti svjedočenja u vezi s njihovim radom i pripremom materijala.