SVI SE PITAJU

Miljenić: Ne znam što je hibridni rat, ali čuo sam za hibridne kukuruze

28.11.2017 u 15:01

Bionic
Reading

Izraz 'hibridni rat' kojim se koriste vladajući kritizirao je i SDP-ov Orsat Miljenić, kazavši kako ga u HDZ-u koriste svaki put kad pukne neka afera

'Ja znam za hibridne kukuruze koji su prije postojali. Hibridno ratovanje ja ni ne znam što je to da budem iskren. Nije dobro da se svako otkrivanje afere i prozivanje nekoga zato što je možda nešto loše napravio proglašava nekim ratom, hibridnim ili nehibridnim. Posao medija je da otkrivaju afere, to ne doživljavam kao rat bilo koje vrste. Ako postoji nekakav hibridni ili bilo kakav rat očekujem od državnih tijela koju su za to zadužene da se očituju i poduzmu mjere. Mi cijelo vrijeme kao društvo upadamo u te nekakve teorije zavjere, mene netko ne voli pa ratuje protiv mene, to je jednostavno krivi pristup', kazao je Miljenić novinarima u Saboru.

Prokomentirao je i antipedofilski zakon, kojeg je predložio HDZ. 'Naravno da svako senzibiliziranje i popravljanje normi je dobro došlo. Međutim ono što je hrvatski problem nsu norme nego provedba. Više bih cijenio inicijativu iz HDZ-a da su dali više novaca kroz proračun za prihosocijalni tretman tih počinitelja, za policiju, DORH i sudove da mogu to otkrivati i progoniti. Mi cijelo vrijeme u ovoj zemlji živimo u iluziji da ćemo podizanjem kazni nešto postići. Dizanem kazni se ne postiže, nego brzim, učinkovitim otkrivanjem počinitilja te da svatko dobije dogovarajuću kaznu', dodao je.

Upitao je zašto izmjene zakona predlaže HDZ, a ne Ministarstvo pravosuđa. 'Zašto HDZ ide protiv svog ministra i zašto se ne usklađuju to mi nije jasno. Izmjene Kaznenog zakona smo odvje imali na raspravi prije mjesec dana. To je bila prava prilika da isto te kolegice predlože to što je trebalo pa smo to već sad mogli imati izmijenjeno ili da se dogovore sa svojim ministrom pa da ide odgovarajuća primjena', rekao je Miljenić.

  • +14
Orsat Miljenić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Na pitanje oko zaključka da istražno povjerenstvo prestaje s radom, Miljenić je ponovio svoj stav da se radi o pogrešnom tumačenju zakona. 

'Mislim da se radi zapravo o ukidanju koje nije utemeljeno na zakonu međutim vladajuća većina je odlučila i izglasala. To je to. Njima će se postaviti pitanje zašto su građane spriječili da saznaju tko je, kako i zašto stvorio Agrokor i nastaje li nam danas neki novi Agrorokor. Satisfakcija mi je ipak da smo dobili fromalnu odluku oko povjerenstva, iako su me zbog toga prošlog tjedna napadali i vrijeđali tvrdeći da takva odluka ne treba', rekao je Miljenić.

Iako je Branko Bačić kazao da se o zaključku Odbora za Ustav neće glasati na plenarnoj sjednici, Miljenić kaže: 'Pa zašto su onda predlagali zaključak? Koliko se sjećam mi smo na odboru glasali o zaključku i digli su ruke. Onda ga nisu trebali predlagati.

Miljenić se osvrnuo i na slučaj Vladimira Šeksa. Kazao je da ne cijeni previše teoretičare zavjere koji sada postavljaju pitanje zašto sad i zašto Šeks. 

'Izašli su podaci prema kojima je čovjek koji je bio u vrhu hrvatske Vlade surađivao s UDB-om. Je li to autentično, ja to ne znam, ali je dobro da takva stvari izlaze i da se za svakog zna što je radio u ovoj zemlji. Bilo bi dobro da je to izašlo i prije, jer nije dobro da vam neki ljudi koji su surađivale moždfa sole pamet i progone druge koji nisu. Moj stav je da sve što postoji o bilo kome treba izaći van', kazao je.