HIBRIDNA BORBA

Bernardić: Ako smo u ratu, neka Plenković proglasi izvanredno stanje

28.11.2017 u 11:40

Bionic
Reading

Nakon što su dužnosnici sve češće počeli koristiti izraz 'hibridni rat', komentar je dao i šef SDP-a Davor Bernardić

'Ako postoji dokaz i ako premijer tvrdi da je Hrvatska u hibridnom ratu, onda mora poduzeti sve radnje da zaštiti Hrvatsku. Mora sazvati koordinaciju na najvišoj razini, informirati i predstavnike oporbenih stranaka i vidjeti što se može učitini. Ako je Hrvatska u ratu, Plenković mora djelovati, ne može stajati sa strane i spinati po medijima. Ja ne mogu suditi je li Hrvatska u hibridnom ratu. Ako postoje indicije tajnih službi i iz drugih izvora, pa ne bi to Plenković bubnuo bezveze, onda očekujem da sazove najviša tijela države i da se, ukoliko smo u ratu, u Hrvatskoj proglasi izvanredno stanje. Drugo sve je bježanje i spinanje', kazao je Bernardić novinarima u Saboru.

Bernardić očekuje da se zaštite hrvatski interesi.

'Ako nas netko napada, naš je zadatak obraniti se. Ne može to biti tek ovlaš u medijima, tek ovlaš izjaviti, a nakon toga vuk pojeo magare, to se ne smije događati. Dakle, ako smo u ratu, očekujem da reagira i zaštiti hrvatske nacionalne interese. No, ne vidim da to radi i nije mi jasno što smjera', kazao je Bernardić.

Komentirao je i da li je Državni arhiv dojavio Vladimiru Šeksu koju je dokumentaciju novinar Jutarnjeg lista tražio o njemu.

'Je li Šeks bio suradnik UDB-e i upetljanost UDB-e u vrh HDZ-a, o tome je li Šeks Plenkovićev glavni savjetnik sada kada su izašle nove indicije da je bio suradnik UDB-e, to su stvari, na žalost, zbog kojih je cijela Hrvatska u krizi i današnji pokušaj ukidanja istražnog povjerenstva dovodi do zaključka da je na snazi jedan vrlo čudna i mračna aktivnost koja podsjeća na mračne aktivnosti službi prije 30 godina', rekao je Bernardić.

  • +51
Sva lica Davora Bernardića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Na pitanje treba li mjenjati čelnike Državnog arhiva, Bernardić je poručio: 'U Hrvatskoj sve treba biti transparentno i ne smije biti tajni i nikakvih pritisaka na neovisnost rada institucija i neovisnost rada medija. Naš zadatak u Hrvatskoj je, dok se 50 tisuća ljudi iseljava zadnjih godinu dana, a 100 tisuća djece ove godine nije dobilo šansu za bolje obrazovanje i obrazovnu reformu, da osiguramo slobodu medija. Nitko medije ne smije gušiti niti ih sprečavati u radu. Tko napadne medije, napao je Hrvatsku.'