TUŽBA ZA GENOCID

Miljenić: Na sudu je da odluči

03.03.2014 u 16:37

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je u ponedjeljak u Den Haagu da Hrvatska pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) želi prikazati što se stvarno dogodilo u Domovinskom ratu i njemu prepustiti odluku je li Srbija kriva za genocid nad hrvatskim stanovništvom

'Ovo nije utakmica i nismo ovdje došli da bismo davali ocjene, nego da bismo prikazali što se stvarno dogodilo, prezentirali činjenice i prepustili sudu da donese odluku', rekao je novinarima Miljenić koji je prisustvovao prvoj usmenoj raspravi pred ICJ-em.

'Žrtve su velike, to su ljudske tragedije i naša je zadaća prikazati što se dogodilo i prepustiti sudu odluku', dodao je ministar ocijenivši da je hrvatski pravni tim prvog dana suđenja pokazao da će to učiniti na najbolji mogući način.

Voditeljica tima Vesna Crnić-Grotić sudu je danas rekla da će Hrvatska svim dopuštenim dokazima nastojati dokazati da je Srbija izvršila genocid tijekom rata u Hrvatskoj od 1991.-1995.

'Postupak je složen, postoje ranije odluke suda u sličnom predmetu koje pred nas postavljaju težak zadatak, ali danas smo pokazali da smo spremni nositi se s time', rekla je profesorica međunarodnog prava iz Rijeke.

ICJ je 2007. presudio da Srbija nije počinila genocid u ratu u BiH, ali je istodobno utvrdio se genocid dogodio u Srebrenici.