SVINJSKA GRIPA

Milinović otkazao 1.160.000 doza cjepiva

Darko Milinović

Darko Milinović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Dostavu 1.160.000 doza cjepiva protiv pandemijskog virusa A H1N1 Hrvatska će švicarskoj kompaniji Novartisu – otkazati! Iznimno je važno da Hrvatska, odnosno HZZO koji po ugovoru cjepivo kupuje i plaća, neće imati financijske štete – rekao je jučer potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović

'Bilo je naručeno milijun i pol tisuća doza, do sada je stiglo 340.000, a od toga je potrošeno samo oko 10.000 doza cjepiva. Učinio sam sve radi mobilizacije ljudi da se cijepljenjem zaštite od nove gripe. Osobno sam razgovarao i na cijepljenje pozvao bar stotinjak ljudi. Ali, zanimanja za cijepljenje jednostavno nema. I ne mislim više trošiti novac za promidžbu' govori D. Milinović.

Odlučio je zbog toga otkazati svu preostalu količinu cjepiva koja do sada u Hrvatsku nije stigla. Napominje također da se u pisanju, odnosno potpisivanju ugovora s Imunološkim zavodom kao zastupnikom Novartisa vodilo računa i o zaštitnoj klauzuli, pa je isti ugovor otvorio mogućnost da se kupnja dijela cjepiva otkaže, a da istodobno ne budemo financijski kažnjeni.

'Dakle, potpuno su netočna sva pesimistična predviđanja i prozivke da ćemo zbog velike količine neiskorištena cjepiva u smeće baciti i cjepivo i 50 milijuna kuna', ističe Milinović. Posve precizno, HZZO je naručio milijun i pol doza cjepiva za 70 milijuna kuna. Otkazivanjem 1,16 milijuna doza, 54,5 milijuna kuna moći će se preusmjeriti u druge potrebe zdravstva.

Prema broju oboljelih čini se da je pandemijski virus u fazi povlačenja. Epidemiolozi kažu da je to s jedne strane očekivano, jer se svaka epidemija gripe obično razvija i povlači u dva mjeseca. Ali, izdvajaju, nije uobičajeno da intenzitet epidemije pada u zimskim mjesecima, u vrijeme koje je specifično baš za pravu sezonu gripe. Ali očekuje se da će se kruženje novog virusa pandemijske gripe protegnuti ne samo kroz ovu već vjerojatno i kroz sljedeću zimu. Cjepiva je ostalo dovoljno za one koji možda strahuju od novog vala svinjske gripe u veljači, a uskoro nam stiže i redovita sezonska gripa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi