OTVORENO PISMO ZASTUPNICIMA

Milinović obespravio 200.000 građana Hrvatske

24.09.2009 u 11:08

Bionic
Reading

'Mi smo u ovom trenutku najbrojnija obespravljena manjina u Hrvatskoj jer nam se Zakonom o medicinskoj oplodnji oduzimaju Ustavom zagarantirana prava. Nepravedno je i okrutno da se nama, jedinima u cijeloj populaciji, oduzima pravo da postanemo roditelji', stoji u otvorenom pismu što su ga hrvatski pacijenti koji se liječe od neplodnosti, udruženi u inicijativu 'Građani i građanke protiv MPO zakona', uputili svim saborskim zastupnicima

ZAGREB - Od zastupnika traže da glasuju protiv Vladinih izmjena Zakona o medicinskoj oplodnji koje su na dnevnom redu saborske sjednice što je jučer počela te da zatraže ukidanje ključnih odredbi ovog Zakona – a to je ograničenje oplodnje na samo tri jajne stanice u jednom postupku te zabrana zamrzavanja embrija, piše Novi list.

'Ne dopustite da iznošenjem nepotpunih i neistinitih informacija predlagatelji izmjena Zakona o MPO-u dobiju vašu podršku i povjerenje', poručuje Inicijativa saborskim zastupnicima.

Duplo duži i skuplji postupci

Zbog zabrane zamrzavanjazametaka i ograničenja oplodnje na tri jajne stanice put do željenebebe za neplodne parove bit će dvostruko skuplji i minimalno dvostrukoduži – izračunali su u inicijativi »Građani i građanke protiv MPOzakona«. Zamrzavanjem embrija ženi se omogućuje da izbjegne ponovnehormonalne tretmane i bolno vađenje jajnih stanica te se izbjegavajuvišeplodne trudnoće koje su opasne i za ženu i za dijete. U Hrvatskojse godišnje rodi oko 150 djece iz smrznutih embrija, a neke žene sembrijima, smrznutim nakon samo jednog postupka, ostvare i nekolikotrudnoća, podsjećaju u Inicijativi.

Promjene 'Milinovićevog' zakona koje predlaže Vlada 'kozmetičke su, nedostatne i sramotne, kao i osnovni Zakon', tvrde u Inicijativi. Zbog ograničenja oplodnje na tri jajne stanice i zabrane zamrzavanja embrija liječenje neplodnosti bit će duže i skuplje, negativno će utjecati na zdravstveno stanje žene, uspješnost postupaka bit će znatno manja, a povećat će se i rizik od višeplodnih trudnoća, upozoravaju ogorčeni hrvatski pacijenti. Zakon postavlja i niz nepotrebnih administrativnih prepreka.

'S neplodnošću se u Hrvatskoj bori 200 tisuća ljudi, a čak 700 tisuća građana i građanki zbog tog problema ne mogu postati majke, očevi, bake, djedovi, ujaci i tete. No mnogi se o tome ne usude govoriti da ih ne stigne stigma i osuda njihove okoline', ističe Ksenija Puškarić, jedna od članica Inicijative u kojoj je trenutačno aktivno više od 200 Zakonom o MPO-u ugroženih pacijenata.

'Od donošenja Zakona postupci medicinske oplodnje u Hrvatskoj potpuno su obustavljeni. Klinike nemaju uvjeta ni mogućnosti za primjenu novih postupaka i procedura pa je nastala takva navala na centre u susjednim državama da klinika u Mariboru, primjerice, više ne naručuje hrvatske pacijente ni za sljedeću godinu', objašnjava Puškarić.

Članovi Inicijative na odgovornost pozivaju i 'istaknute stručnjake iz područja humane reprodukcije', koji su nedavno bezrezervno podržali ministra Milinovića. 'Nisu li krajnje neobične i nevjerodostojne izjave da su se okolnosti i uspješnost znanstvenih dostignuća u samo tri mjeseca promijenile u tolikim omjerima?' pitaju.

Upit je upućen prvenstveno dr. Velimiru Šimuniću, predsjedniku Hrvatskog društva za humanu reprodukciju, koji se iz glavnog oponenta 'Milinovićeva' zakona u svega nekoliko tjedana pretvorio u njegova najvećeg zagovaratelja. Prije tri mjeseca, naime, dr. Šimunić je izjavio da će se 'zabranom zamrzavanja zametaka uspješnost medicinske oplodnje smanjiti za desetak posto, a veći dio parova otjerati u inozemstvo'. U svojem pismu ministru Milinoviću dr. Šimunić je, obrazlažući zašto se treba dopustiti zamrzavanje embrija, a ne jajnih stanica, ustvrdio da 'nakon odmrzavanja preživi 65 posto stanica, da jedna jajna stanica daje svega 2-3 posto šanse za trudnoću te da je od ukupno 3 i pol milijuna djece rođene u svijetu uz pomoć medicinske oplodnje, samo njih 650 začeto iz zamrznutih jajnih stanica'. No, prije desetak dana dr. Šimunić je izjavio da su posljednjih mjeseci objavljeni novi znanstveni podaci, prema kojima nakon zamrzavanja preživi 90 posto jajnih stanica, oplodi ih se 75 posto, a trudnoća je 30-40 posto.