DOPUŠTENO ZAMRZAVANJE ZAMETAKA

Milinović najavio izmjene Zakona o oplodnji

20.08.2009 u 20:51

Bionic
Reading

Darko Milinović očito je ipak malo popustio. 'Tijekom postupka medicinske oplodnje zameci će se u posebnim uvjetima ipak moći zamrzavati', izjavio je. No ima on figu u džepu. To će se dogoditi ako ministar za godinu dana ustanovi da je broj djece začete umjetnom oplodnjom drastično pao

'U uvjetima kad se oplodi jajna stanica i stvori se zametak, a ženi se zbog zdravstvenih razloga, poput krvarenja, ne može vratiti u maternicu, on se smije smrznuti dok žena ne bude u zdravstveno optimalnom stanju. To ćemo regulirati pravilnikom', kaže Milinović. Parovi koji već imaju zamrznute zametke, dodaje, mogu ih slobodno koristiti jer se novi zakon na njih ne odnosi.

Zabrana zamrzavanja zametaka, kaže Milinović, odraz je stava njegove stranke, koja vjeruje da život počinje začećem. 'No, ako se pokaže da je pao broj djece začete medicinskom oplodnjom, ja ću osobno za godinu dana promijeniti zakon i dozvoliti i zamrzavanje ako bude potrebno', najavio je Milinović. Provedbeni akti za novi Zakon o medicinskoj oplodnji, kaže, pred završetkom su i najkasnije do početka rujna bit će poslani svima koji se time bave.

Sve bolnice i privatne klinike, kaže Milinović, morat će zatražiti nove licence i prilagoditi uvjete, opremu i kadrovsku strukturu novom zakonu. 'Za to će dobiti tri do šest mjeseci prijelaznog razdoblja', kaže ministar za Jutarnji.hr.

Jedna je od novosti da će svaka ustanova morati imati posebno educiranog pravnika i psihijatra ili psihologa, koji će savjetovati parove i izdavati im pismene potvrde o savjetovanju. 'Povjerenstva za medicinsku oplodnju, koja su uvjet za licencu, morat će u sastavu osim ginekologa, biologa i genetičara imati i psihologa i pravnika. Važno je da par u jednom danu na jednome mjestu obavi sve konzultacije i dobije potvrde', kaže ministar.

Zakon kaže da se mogu oploditi najviše tri jajne stanice te da se isto toliko njih može vratiti u maternicu. Međutim, zbog velike mogućnosti višestrukih trudnoća, koje su rizične i za ženu i za djecu, Europska udruga za humanu reprodukciju preporučuje da se ženi vrati samo jedan zametak.

Milinović je dodao da će sve žene imati pravo na plaćenu opću anesteziju prilikom bolnih postupaka vađenja jajnih stanica. Bračni status parovi će dokazivati vjenčanim listom, koji ne mora biti novijeg datuma, a postupak za dokazivanje statusa izvanbračne zajednice, tvrdi Milinović, trajat će pola sata.