'Marš milijuna srca'

Milijun ljudi u Varšavi na prosvjedu protiv vlade: 'Ništa ne može zaustaviti ovu silu'

01.10.2023 u 16:43

Bionic
Reading

Oko milijun osoba okupilo se u nedjelju u Varšavi na prosvjedu liberalne oporbe protiv politika nacionalističke vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), procjena je gradskih vlasti

"Oko milijun ljudi", objavio je ured gradonačelnika, prosvjedovalo je protiv vladajućeg PiS-a na poziv oporbe u središtu poljskog glavnog grada, 15 dana uoči izbora. Novinska agencija PAP, citirajući policijske informacije, prenijela je da se okupilo oko 100.000 ljudi.

"Ovo je apsolutno najveći skup u povijesti Varšave", rekla je za agenciju France presse glasnogovornica ureda gradonačelnika Monika Beuth. Gusto zbijeni, sudionici su marširali noseći transparente s natpisima "Dosta nam je i želimo promjene" i "Zajedno imamo snagu".

  • +9
Prosvjed u Varšavi pod nazivom 'Marš milijuna srca' Izvor: EPA / Autor: PAWEL SUPERNAK

"Ništa ne može zaustaviti ovu silu", rekao je bivši premijer Donald Tusk. "Neka nitko u redovima vlasti gore nema iluzija. Ova promjena je neizbježna." Dva tjedna prije parlamentarnih izbora u Poljskoj, najveći oporbeni savez u zemlji - Tuskova Građanska koalicija - pozvao je svoje pristaše da izađu na ulice glavnog grada Varšave na “Marš milijuna srca”.

Proteste podržava i lijevi savez Lewica. Poljaci su pozvani na izbore 15. listopada. U svim dosadašnjim istraživanjima PiS, koji je na vlasti od 2015., vodi s jasnom prednošću. Prema istraživanju Instituta Ibris od 27. rujna, predviđa se da će vladajuća stranka dobiti 35,1 posto glasova i može se nadati trećem mandatu.