UMJETNA INTELIGENCIJA

Poljska tvrtka imenovala humanoidnu robotkinju izvršnom direktoricom: Upoznajte Miku

28.09.2023 u 15:30

Bionic
Reading

Poljska tvrtka za proizvodnju pića 'zaposlila' je, kako navode, 'prvu glavnu izvršnu direktoricu eksperimentalne umjetne inteligencije'. U potezu koji stavlja Poljsku na čelo AI revolucije, tvrtka za alkoholna pića Dictador vjeruje da je njezina izvršna direktorica Mika, vođena umjetnom inteligencijom, tek početak onoga što će postati norma u mnogim tvrtkama za pet do 10 godina

Mika je službeno lice Dictadora, luksuznog proizvođača ruma koji je početkom ove godine prodao najskuplju bocu ruma na svijetu.

Predsjednik tvrtke Dictador Europe Marek Szoldrowski rekao je: 'Odluka Diktatorovog odbora je revolucionarna i hrabra u isto vrijeme. Ovaj prvi robot nalik čovjeku, s umjetnom inteligencijom, u strukturi tvrtke zauvijek će promijeniti svijet kakav poznajemo.'

Robotkinji je dodijeljena uloga članice uprave i predvodi Dictadorov projekt Arthouse Spirits DAO i komunikacije. DAO je kratica za 'decentraliziranu autonomnu organizaciju', 'revolucionarnu upravljačku strukturu koja koristi tehnologiju blockchain za automatizaciju donošenja odluka unutar tvrtke', piše The First News.

U nedavnom intervjuu Mika je rekla: 'Postala sam izvršna direktorica za umjetnu inteligenciju prije otprilike godinu dana i od tada učim i rastem. Bilo je to nevjerojatno putovanje i uzbuđena sam vidjeti što nosi budućnost.'

Mikino imenovanje postavlja goruće pitanje: hoće li šefovi roboti postati nova norma? Ona je to komentirala: 'Tko zna što budućnost nosi izvršnim direktorima AI-ja?' Drugi čelnici tvrtke smatraju da bi upravo tako trebalo izgledati poslovanje za pet do deset godina.

Nedavno je otkrila da 'radi 24/7', uvijek je uključena i spremna na donošenje izvršnih odluka. Osim toga, vrlo je pokretljiva, može treptati i gestikulira rukama dok razgovara.

Pridružila se tvrtki prošle godine i naprednija je verzija svog sestrinskog prototipa, Sophie, 'aktiviranog' 2015. u Hong Kongu, proizvoda kompanije Hanson Robotics Ltd. Sophie je postala poznata kada je imenovana veleposlanicom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda.

Dictador je osnovan 1913. godine u Kolumbiji kao proizvođač ruma, a posljednjih 14 godina bio je u poljskom vlasništvu. Tvrtka je izdala ograničenu seriju alkohola, a svaka boca procijenjena je na nevjerojatnih 1,5 milijuna dolara.

Mikino imenovanje nije izolirani događaj u poljskoj AI revoluciji. Nedavno je Radio Piekary, postaja u gradu Piekary Sląskie u Šleskoj, pokrenula virtualnog voditelja generiranog umjetnom inteligencijom, zvanog Basia, kao voditelja svoje prve emisije u zemlji.