karte na stolu

Milijan Brkić izlazi na unutarstranačke izbore: Navija za Miru Kovača, a o Plenkoviću kaže: Stvorio je kult obožavanja

09.02.2020 u 19:41

Bionic
Reading

Milijan Brkić potvrdio je kako će se na unutarstranačkim izborima kandidirati za funkciju potpredsjednika HDZ-a

Andrej Plenković i njegov tim sutra ujutro će i službeno ispuniti obrasce u HDZ-u za unutarstranačke izbore. Očekuje se da to učine i Miro Kovač i njegov krug ljudi. Milijan Brkić otkrio je za koju će se funkciju kandidirati, javlja Dnevnik.hr.

'Ja sam se do sada kandidirao za funkcije na kojima sam i prošao. Kandidirat ću se za funkciju potpredsjednika HDZ-a. Dugo sam razmišljao o tome. Nisam rođen da vječno budem zamjenik predsjednika HDZ-a', kazao je.

Na pitanje koji tim podržava, onaj Andreja Plenkovića ili onaj Mire Kovača, Brkić odgovara: Ja sam u timu HDZ-a. Što tiče svrstavanja, meni je žao što je Andrej Plenković išao u smjeru formiranja timova i smjeru podjela stranke što nije dobro. Mi svi zajedno moramo uključiti sve kapacitete i ljude za dobrobit države i stranke. HDZ se mora vratiti na pobjednički put. Podržavam opciju Mire Kovača i Ivana Penave što se tiče politika.

'Jedna je pozicija izazivača, u toj utakmici, a predsjednik je taj koji bi trebao okupljati i ne raditi timove i kažem vam da sam se u tom smislu razočarao. Govorim o smjeru i činjenici da nas je ova politika dovela do dva poraza', smatra Brkić.

Na pitanje što je mislio kada je rekao za HDZ da 'dite treba vratiti materi', odgovorio je: To znači vraćanje HDZ-a članstvu. Mislio sam na vraćanje one emocije. Na žalost kada osjetite da jedna velika količina članstva šuti onda je to alarm za uzbunu. Odluka o Istanbulskoj je bila točka prijeloma, to nam nije trebalo. Nasilje prema ženama se mora puno efikasnije riješiti.

Otkrio je i što misli o aktualnom predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću.

'Plenković pliva kao riba u vodi u Bruxellesu, Vlada vrlo dobro radi svoj posao. Što se tiče odlučnosti, brzine, hrabrosti u donošenju odluka to mu nedostaje. Nikad nisam komunicirao te stvari, ali sada ću iskomunicirati. Mislim da je potrebno odlučnije i jače donositi odluke. Kao predsjednik HDZ-a, nažalost on je unutar stranke okružen ljudima koji kao prvo nemaju legitimitet izborni što se tiče baze, s druge strane stvorio je kult obožavanja stranačkog vođe, to nije dobro. Vođa mora uključiti sve potencijale stranke. Svakom članu se treba dati na važnosti, ne možemo nikoga zvati irelevantnim'.

  • +7
Milijan Brkić Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Upitan što ako Plenković pobijedi, Brkić kaže da to treba poštivati i čestitati mu, no nada se da će onda promijeniti način upravljanja HDZ-om i kod donošenja odluka uključiti širu bazu.

'Drago mi je da je shvatio nakon tri i pol godine, da ne može ići s centrističkim i liberalnim politikama, a ako se pogleda njegov tim, kako to da mu sada pašu članovi HDZ-a koji su više desne orijentacije, a ne njegovi najbliži suradnici poput Božinovića', zapitao se.

Smatra da je Božinovića, ako mu je najbliži suradnik, trebao staviti na listu, pa da se vidi kolika mu je snaga unutar članstva. 'Ne možete govoriti da ćete promijeniti HDZ i provoditi politike koje nemaju veze s HDZ-ovim svjetonazorom, a onda da bi se približili desnom krilu gdje su uletili neki novi političari na sceni, sada Plenković to želi prevenirati i postaviti ljude koji mu nisu najbliži suradnici', dodao je.

Brkić je ocijenio da HDZ nije izgubio izbore zbog afera, što govori SDP, nego zato što je HDZ za svog političkog protivnika naciljao desnicu, umjesto ljevicu i za to vrijeme je ljevica narasla.

Nosići -obiteljski prijatelji

Komentirao je i slučaj načelnice Lovreća Anite Nosić koja je subvencioniranim kreditom kupila stan u Zagrebu, a s čijom je obitelji prijatelj i oca joj zna još iz ratnih dana. Kaže da nema informacije oko te situacije, a i nije niti pobornik hajke i proganjanja vještica, jer je i sam bio meta slične hajke prije godinu i pol dana, a sada kada je sve odbačeno - nitko mu se nije ni ispričao.

'Nemojmo biti suci prije suda, neka nadležna tijela donesu odluke, svako od političara u svom radu piše svoju osobnu iskaznicu na osnovu koje nam birači daju glasove', kazao je.

Za zagrebački GUP je rekao da se ne slaže s načinom njegova donošenja jer komunikacija sa zainteresiranom i stručnom javnošću nije napravljena kvalitetno i dobro, dok je za koaliciju s Milanom Bandićem rekao da je ona dogovorena na razini gradskih organizacija koje su samostalne.

Ima puno gay prijatelja, ali im ne bi dao da udomljavaju djecu

U vezi odluke Ustavnog suda o dopuštanju udomljavanja djece istospolnim parovima, Brkić kaže da je osobno, svjetonazorski i ideološki protiv, jer za njega se dijete treba odgajati u obiteljskoj zajednici u kojoj je muškarac otac, a žena majka.

'Imam puno poznanika čak i nekih prijatelja koji imaju homoseksualnu orijentaciju, ali nikad im ne bih dozvolio da udomljavaju djecu', dodao je.

Podsjetimo, u timu Andreja Plenkovića koji se natječe za predsjednika stranke, kandidati za potpredsjednika su Branko Bačić, Oleg Butković, Ivan Anušić i Zdravka Bušić. Za zamjenika predsjednika natječe se Tomo Medved.

U suparničkom taboru kojeg predvodi kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač, Davor Ivo Stier je kandidat za potpredsjednika stranke, a Ivan Penava za zamjenika predsjednika stranke.

Podsjetimo, jučer je čelnik splitskog HDZ-a Petar Škorić također najavio kandidaturu za istu poziciju.