kritike ministru zdravstva

Miletić opleo po Beroševoj reformi: 'Vani se u ovakvoj krizi priča o štednji energije, a mi reformiramo zdravstvo'

17.06.2022 u 15:13

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Marin Miletić (Most) izjavio je u petak da vlade u drugim zemljama zbog rasta cijena energenata i neizvjesnosti oko isporuke već zovu građane na štednju energije, a Hrvatska u takvoj krizi ide u reformu zdravstva

'U reformu idemo kao neki moderni Superhik, uzimamo siromašnima da bi dali bogatima. Najgori ministar u povijesti hrvatske države Vili Beroš najavljuje rast maksimalnih participacija, rezanja bolovanja i liste lijekova. Sjajna ekipa', rekao je Miletić u saborskom govoru na slobodnu temu. Upozorio je da višestruko veće račune za struju dobivaju vjerske i humanitarne organizacije, ali i poduzetnici.

Naveo je kako riječki imam pokazuje račun za struju za svibanj od 30 tisuća kuna, do svibnja je imao oko 10 tisuća kuna, istu 'grozotu' proživljavaju i klarise i Pučka kuhinja u Zagrebu, a isto se događa i poduzetnicima. Ozbiljne države, poput Austrije, organizirale su pakete pomoći poduzetnicima od nekoliko milijardi eura, Njemačka je tijekom tri ljetna mjeseca organizirala korištenje javnog prijevoza za devet eura mjesečno kao mjeru za smanjenje potrošnje goriva, naveo je Mostov zastupnik.

Kritike na račun ministra Beroša uputila je i SDP-ova Andreja Marić zbog energetskih pića za djecu. Podsjetila je kako se Beroš prije godinu dana, nakon što je zbog konzumacije energetskih pića život izgubio dječak (13) 'busao' u prsa i govorio kako su on i HDZ za zabranu prodaje tih pića djeci i kako su pokrenuli zakonsku proceduru. Prošla je godina dana, no nikakav prijedlog zakona nije došao u Sabor, a djeca se i dalje „nataču“ pićima koja im štete, rekla je Marić.

Zato je Klub SDP-a u proceduru uputio zakon kojim bi se zabranila prodaja energetskih pića djeci. Bit će drugi SDP-ov pokušaj, prvi put pokušali smo 2018., no tadašnji ministar zdravstva Kujundžić je to odbio, rekla je zastupnica. Katarina Nemet (IDS) pozvala je ministre Paladinu i Butkovića da ne dozvole donošenje odredbe iz Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima koji je u e-savjetovanje uputilo Ministarstva graditeljstva.

  • +2
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Objasnila je kako ta odredba znači da se 'bilo gdje' može graditi elektronička komunikacijska infrastruktura, a to su kabelska kanalizacija, ali i antenski stupovi i prihvati, zgrade i druge pripadajuće građevine. Nije jasna intencija uvođenje takve odredbe koja je protivna čak trima zakonima, rekla je zastupnica.

Marijan Pavliček izjavio je kako je hrvatski sport 'sve samo ne uređen', a to se posebice odnosi na tzv. manje sportove gdje su talentirani sportaši prepušteni sami sebi. Naveo je kako se ovih dana u Meksiku održava Svjetsko prvenstvo za dizače utega za kadete na kojem nastupa i Nikola Todorović iz Vukovara. Osvojio je 4. mjesto, a bronca mu je izmaknula za jedan kilogram, kazao je Pavliček i istaknuo da je Nikola u Meksiko otišao samo u pratnji izbornika reprezentacije, te da je s njima bila i djevojka iz Rijeke koja se također natjecala.

Razlog je što matični savez i Hrvatski olimpijski odbor nisu uspjeli naći sredstva kojima bi platili put za njihove trenere, liječnike, fizioterapeute, rekao je. Dalija Orešković (Centar) osvrnula se na HDZ-ov poziv oporbi oko izmjene Ustava. Čim sam čula za taj poziv odmah sam rekla kolegama da se takvom pozivu ne treba odazvati, rekla je zastupnica.

Objasnila je kako njen stav proistječe iz osobnog pogleda na HDZ i razmišlja po devizi 'da se s teroristima ne treba pregovarati'. Za mene, stranka koja 30 godina uništava državu, koja je korupcijskim aferama sve nas obezvrijedila do te mjere da se osjećamo poniženi u vlastitoj domovini, nema što pregovarati sa ostalim političkim akterima o hrvatskoj budućnosti, rezolutna je Orešković.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) uzvratio joj je da ni jednu stranki ne valja uspoređivati s teroristima, te da joj je rječnik 'potpuno neprimjeren'. Hrvatski sabor idući tjedan ne zasjeda, zastupnici se u klupe vraćaju u srijedu, 29. lipnja.