istarsko mjesto

Milatović prvi crnogorski predsjednik koji je posjetio manjinsku zajednicu u Peroju

06.09.2023 u 09:04

Bionic
Reading

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u sklopu prvog posjeta Hrvatskoj posjetio je u utorak Peroj, istarsko mjesto gdje je u 17. stoljeću naseljena skupina crnogorskih doseljenika, priopćeno je u srijedu iz gradske uprave Vodnjana

Visokog gosta dočekali su i ugostili članovi Društva perojskih Crnogoraca "Peroj 1657" te gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio.

Svojim je dolaskom, navode u Gradu Vodnjanu, predsjednik Milatović odao Perojcima veliko priznanje za očuvanje crnogorskog identiteta i tradicije tijekom četiri stoljeća. S poviješću Peroja i današnjim prilikama upoznali su ga tajnik Društva perojskih Crnogoraca Nikola Škoko te paroh perojski i pulski Goran Petković, a s gradonačelnikom Pastrovicchiom razgovarao je o gospodarstvenim prilikama i mogućnostima prekogranične suradnje.

"Peroj s pradomovinom njeguju kulturne veze te su im u goste dolazili brojni visoki gosti i predstavnici Crne Gore, Milatović je prvi predsjednik te države koji je posjetio ovo mjesto", naveli su iz grada Vodnjana.

"Predsjednik Milatović prilikom posjeta rekao je kako je došao kao prijatelj i iskazao čast Vodnjanštini kao sredini u kojoj se živo njeguje višekulturalnost i višejezičnost te poštuje šarolikost nacionalnih, vjerskih i drugih pripadnosti", dodaje u priopćenju.

Tijekom posjeta obišao je crkvu sv. Spiridona, biblioteku Njegoš i zavičajni muzej, Dom DPC-a i druge znamenitosti, a u obilasku sela družio se i s brojnim mještanima.

Prije toga, predsjednik Crne Gore u Puli se neformalno sastao s pulskim gradonačelnikom Filipom Zoričićem i istarskim županom Borisom Miletićem sa suradnicima.

Prema želji predsjednika Milatovića prošetali su centrom najvećeg istarskog grada, od Foruma do Portarate i zadržali se u ugodnom razgovoru a raspravljalo se o brojnim temama, očuvanju dobrih odnosa među dvjema državama s naglaskom na kulturno nasljeđe.

Crnogorska zajednica u Puli i Istri izdvojena je kao svijetli primjer autentičnog i neraskidivog dijela lokalne zajednice.

U naselju Peroj od 17. stoljeća živi starinska crnogorskoj zajednici, jedina takve vrste u Hrvatskoj.

Pravo naseljavanja u Peroj u Istri dobili su u 17. stoljeću kao nagradu za sudjelovanje u ratu na mletačkoj strani, a radi sprječavanja osvete turskih vlasti nad tamošnjim Crnogorcima. Tako su u srpnju 1657. Mlečani dopustili naseljavanje skupini 77 crnogorskih obitelji iz Crmnice na teritorij, u selo Peroj.