vjetar i pljuskovi

Snažna promjena vremena stigla do Istre; prognostičar otkrio što čeka kontinent

28.08.2023 u 10:54

Bionic
Reading

Najavljena promjena vremena približava se Hrvatskoj. Oblaci su stigli do Istre. Dežurni prognostičar Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Krunoslav Mikec otkrio je da se nakon nekoliko dana osvježenja i pada temperature vraća bablje ljeto

'Ciklona koja je jučer zahvatila dio Italije premješta se prema našim krajevima', rekao je Krunoslav Mikec, dežurni prognostičar DHMZ-a, za N1 Televiziju.

Nešto kiše i pljuskova bilo je jutros u Istri, a pomicanje oblaka se nastavlja na Jadranu. U poslijepodnevnim satima pljuskovi praćeni grmljavinom stići će i do juga Jadrana, ali i zapadnih krajeva u unutrašnjosti. Istok zemlje će danas još biti vruć s temperaturama do 35 stupnjeva.

Govoreći o posebnim upozorenjima, Mikec je rekao je da postoji mogućnost za ozbiljno nevrijeme, posebno na Jadranu.

'Mogu se pojaviti pijavice, more je dobro ugrijano, pa se mogu javiti ozbiljne nestabilnosti – grmljavinska nevremena. Najviše na obali uz Istru, sjevernu Dalmaciju, a popodne i u ostatku Jadrana. Može biti i obilnije oborine koja može uzrokovati bujične i urbane poplave na mjestima. Što se tiče kontinentalnih krajeva, treba računati na povećanu vjerojatnost od pljuskova, ali može biti i olujnog vjetra. Treba biti na oprezu, pratiti radarsku situaciju', rekao je Mikec.

Na pitanje je li ovo kraj ljeta, Mikec kaže da možemo očekivati još vrućih dana i produljenje ljetne sezone. Istaknuo je da će već danas temperatura biti niža nego jučer, a vruće će biti još na Jadranu i u Slavoniji, dok će u ostalim krajevima biti tek poneki stupanj niže.

  • +3
Cres: Olujno nevrijeme na sjevernom Jadranu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

'Daljnji pad temperature očekuje se tijekom utorka i srijede. Najviša temperatura u unutrašnjosti bila bi oko 20 Celzijevih stupnjeva, to je osjetno hladnije nego prošlih dana. Nije kraj ljeta. Nakon ovog promjenjivog razdoblja već krajem tjedna rast temperature, ali ne na ovako visoke vrijednosti kao prošlih dana', dodao je prognostičar te nastavio rekavši da prvi dio rujna ne donosi zamjetnije zahladnjenje i da početak školske godine ponovno donosi temperature više od prosjeka.

'I more se neće previše ohladiti pa će turistička sezona imati koristi. Svakako se čini da će biti babljeg ljeta', rekao je Mikec.

Neverin je na svojoj stranici na Facebooku ujutro objavio da je 'oblačno, vjetrovito i sparno te da je u Italiji počeo žestok razvoj grmljavinskih sustava'.