BURNE REAKCIJE

Milas Klarić: Katastrofa! Na snazi su dva Obiteljska zakona

14.01.2015 u 10:39

Bionic
Reading

Što će biti s djecom koja su posvojena, što s posebnim skrbnicima, ljudima koji se rastavljaju ili su se rastali prema novom Obiteljskom zakonu - neka su od brojnih pitanja koja se nameću nakon što je Ustavni sud pokrenuo ocjenu ustavnosti Obiteljskoga zakona. Taj pravosudni presedan izazvao je burne reakcije i u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog

Kritičari zakona zadovoljni su odlukom Ustavnog suda jer su isto potvrdile i katedre triju Pravnih fakulteta: u Zagrebu, Osijeku i Splitu. Međutim, njegovi autori upozoravaju - sud je time inicirao pravni kaos jer su sada zapravo na snazi dva zakona.

S tom se konstatacijom nije složila bivša pravobraniteljica za djecu, odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko. Sva posvojena djeca ostat će posvojena, svi razvedeni ostat će razvedeni, ustvrdila je. Istaknula je kako su suci izmučeni normativnim promjenama. Stalna promjena zakona nije dobra, ona ljude frustrira... prošli smo dvije izmjene Obiteljskog zakona, sedam izmjena Ovršnog zakona, istaknula je Vrsaljko. Naglasila je i da se ministrici mora postaviti pitanje koliko to sve košta porezne obveznike.

Pravni zastupnik inicijative U ime obitelji Krešimir Planinić istaknuo je kako mu je u cijeloj priči oko donošenja Obiteljskog zakona neobično i interesantno to što je bivša pravobraniteljica za djecu na zakon imala 83 primjedbe, a sadašnja pravobraniteljica ih je sve povukla. Za njega je nedopustiva činjenica da sama ministrica Milanka Opačić jučer priznaje da zakon ima nekih protuustavnih odredbi. Upitao je - ne bi li netko trebao odgovarati. Istaknuo je da Vlada mora biti kompetentna i dužnost joj je pronaći načine za provedbu odluke Ustavnog suda.

Aktualna pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić obranila se rekavši kako je dio tih primjedbi uzet u obzir, a s dijelom primjedbi se nije slagala. Pravobraniteljica je istaknula kako odluke Ustavnog suda moramo prihvatiti, ali ih smijemo komentirati. Ona ne sumnja u to da u suspendiranom Obiteljskom zakonu nije bilo dobrih rješenja. Prema njezinom mišljenju, mjere za zaštitu djece prilično su poboljšane, ali će neke obiteljsko-pravne institute trebati mijenjati.

'Suprotno svojim inače točnim tvrdnjama da na snazi ne mogu biti dva zakona, mi sad zapravo imamo de facto situaciju da na snazi imamo dva zakona: Obiteljski zakon iz 2004. koji je u ocjeni Ustavnog suda, dakle na snazi je, ali je stopirano njegovo izvršenje, i zakon iz 2003. To je katastrofa', ustvrdila je Milas Klarić.

Konferencije za novinare o ovoj su temi danas najavljene u HDZ-u, Inicijativi U ime obitelji te u Kući ljudskih prava.

Emisiju U mreži Prvog poslušajte ovdje